Nakon niza istražnih mjera i radnji, poduzimanih tokom dužeg vremenskog perioda, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a/Sektora krim. policije – Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, izvršeni su pretresi prostorija i vozila, na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni Pramod Mittal predsjednik Nadzornog odbora u pravnom licu “GIKIL” d.o.o. Lukavac, Rajib Daš, član Nadzornog odbora “GIKIL” d.o.o. Lukavac i Parameš Batašarij, generalni direktor pravnog lica “Gikil” d.o.o. Lukavac, sva trojica državljani Indije.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, tablet, notesi, razna dokumentacija i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem više krivičnih djela. Određena dokumentacija izuzeta je i iz službenih prostorija pravnog lica “GIKIL” d.o.o. Lukavac.

Nakon izvršenih pretresa, te izuzimanja određenih predmeta i dokumentacije, navedenim osobama je oduzeta sloboda, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. i 3. Krivičnog zakona FBiH, u vezi sa krivičnim djelima: produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te time nanijeli višemilionsku materijalnu štetu pravnom licu “Gikil” d.o.o. Lukavac.

Osumnjičeni će uz Izvještaj biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Komentari