Činjenica da ”Elektroprivreda” nakon više od četiri godine nije bila u stanju odrediti koju tehnologiju postrojenja za odsumporavanje planira instalirati, kazali su iz Centra za ekologiju.

Ove sedmice je okončana višegodišnja javna rasprava o zahtjevu za okolišnu dozvolu za odsumporavanje blokova 5 i 6 TE Tuzla na okolišni prihvatljiv način. Nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u protekle četiri godine u više navrata ”Elektroprivredi BiH” ukazalo na propuste u dostavljenoj dokumentaciji i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da se isti isprave, zbog loše i nepotpune dokumentacije Ministarstvo nije imalo drugog izbora nego da odbaci zahtjev.

– Činjenica da ”Elektroprivreda”, nakon više od četiri godine nije bila u stanju odrediti koju tehnologiju postrojenja za odsumporavanje planira instalirati, jasan je pokazatelj da su namjere ”Elektroprivrede” da ozbiljno pristupi realizaciji ovog projekta upitne – izjavio je Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene Centra za ekologiju i energiju.

On je dodao da je predviđen period trajanja bloka 5 i 6 do 2030. godine.

– Prema dugoročnom planu ”Elektroprivrede”, blokovi 5 i 6 bi trebali raditi najmanje do 2030., dakle još nekih 12 godina. Ukoliko ”Elektroprivreda” nastavi raditi na projektu odsumporavanja ovom dinamikom, možemo očekivati da će jedino dokumentacija za ovaj projekt biti dovršena, otprilike u isto vrijeme kada se blokovi 5 i 6 zatvore – istakao je Žiško.

”Drago nam je da je Ministarstvo poslušalo i prihvatilo naše primjedbe. Mi već decenijama udišemo prašinu s odlagališta šljake, a sada termoelektrana planira da nam u dvorišta istresa i gips. Do kada ćemo mi i naša djeca biti žrtvovani za jeftinu energiju”, izjavio je Goran Stojak, predstavnik građana Bukinja.

Termoelektrana Tuzla je još 2010. godine naručila izradu studije kojom se predlažu najpovoljnija rješenja i mjere za smanjivanje emisije polutanata u zrak iz TE Tuzla. Studiju je izradio Institut za energetiku i zaštitu okoliša EKONERG (Zagreb, Hrvatska). Studijom su, između ostalog, predložena i dva rješenja za proces odsumporavanja koja su s gledišta tehno-ekonomske analize najpovoljnija. Nažalost, izgleda da je i tada kao i sada ”Elektroprivredi” d.d. Sarajevo bilo jeftinije nastaviti trovati građane Tuzlanskog kantona nego uložiti sredstva u zaštitu njihovog zdravlja.

 

Komentari