Ministar razvoja i poduzetništva TK posjetio preduzeće "Luciana" - Foto: Edina Mujkić

U okviru programa obilježavanja “Globalne sedmice poduzetništva” u Tuzlanskom kantonu Ministar razvoja i poduzetništva u Vladi TK, Nermin Hodžić zajedno sa predsjednikom obrtničke komore TK, Željkom Babićem i općinskim načelnikom Edinom Delićem, danas je  posjetio preduzeće “Luciana” doo Lukavac.

Radi se preduzeću čija je osnovna djelatnost građevinarstvo – visokogradnja, kao i trgovina materijalima i opremom za centralno grijanje i proizvodnju PVC stolarije i Alu bravarije. Na sastanku je razgovarano o problemima sa kojima se privrednici susreću, kao i aktivnostima koje će se u narednom periodu sprovoditi u okviru ovog programa.
Prema riječima resornog ministra, osnovni cilj zajedničkih sastanaka jeste unaprijeđenje saradnje, procesa planiranja i realizacije razvojnih projekata, kao i rješavanje zajedničkih problema i iskorištavanje raspoloživih potencijala.

– Ovaj sastanak nam govori da smo na dobrom putu da zajedno razmatramo sve ono što opterećuje privredu i privrednike na području jedinica lokalne samouprave TK, ali svakako, ono možda najbitnije, jeste da zajednički donosimo rješenja za te probleme, istakao je ministar Hodžić.

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, kazao je kako općina podržava sve inicijative koje dolaze od vladajućih struktura, kao i preduzeća koja djeluju na području ove općine.

-Podržavamo sve inicijative i u tom smislu moramo biti partneri i sa kantonalnim vlastima i sa privrednicima. Kada je riječ o Općini, mi ćemo naredne četiri godine biti servis, jer smatramo da, kada privrednici uđu u zgradu općine, treba da se osjećaju da su ušli u instituciju koja služi upravo njima i njihovim potrebama, naveo je  Delić.

Iz Obrtničke komore TK, naglasili su da je cilj ovakvih sastanaka upravo pravljenje boljeg  poslovnog ambijenta obrtnicima.

-U kompaniji “Luciana” smo zamolili direktora da kroz svoje projekte uključi što više obtnika i sa područja općine Lukavac kao i TK. Pored angažmana u građevinskom sektoru, zamolili smo direktora da pokuša omogućiti  određeni boljitet i za druge obrtnike koji kupuju robu u ovoj kompaniji, dodao je Željko Babić, predsjednik Obrtničke Komore TK.
Direktor preduzeća “Luciana” doo Lukavac, Josip Božić, ocijenio je sastanak veoma pozitivnim, u nadi da će ovakvih sastanaka biti i više.

-Smjernice i aktivnosti koje su navedene su ono što svakako i mi želimo. Imamo sigurno dovoljno prostora da poboljšamo uslove poslovanja na našem kantonu, konkretno u branši u kojoj se mi nalazimo. Iz ovog razgovora da se zaključiti da će i resorni ministar i načelnik općine Lukavac zajednički na tome i raditi, Josip Božić.

U prvom djelu aktivnosti obilježavanja “Globalne sedmice poduzetništva” predviđen je obilazak pet općina i grada Tuzla, odnosno, pet uspješnih malih i srednjih preduzeća, te pet  obrtnika na području TK.

Kada je u pitanju općina Lukavac, u okviru druge aktivnosti realizovat će se i povezivanje privrednog sektora sa učenicima srednjih škola zajedno sa predstavnicima  Ministarstva razvoja i poduzetništva TK.

Učenici će posjetiti i preduzeće “Imel”, dok će u posljednjoj aktivnosti, 29. novembra, u JU Mješovita sredna škola Lukavac biti održan i  školski čas pod nazivom „ Zašto postati poduzetnik?”.

Komentari