Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević sastao se danas sa načelnikom općine Lukavac, Edinom Delićem. Riječ je o radnoj posjeti tokom koje je  razgovarano o trenutnim aktivnostima ovog Ministarstva, te o uslovima i smještaju grupe za vojne evidencije u Lukavcu.

-Želimo da unaprijedimo saradnju između našeg odjela odbrane u Lukavcu, načelnika i njegovog kabineta, te da ova grupa za vojnu evidenciju bude u funkciji i na raspolaganju borcima jer mi smo prije svega servis njima i njihovim porodicama. Također smo razgovarali i o našim aktivnostima koje radimo na uspostavljanju registra korisnika boračko-invalidske zaštite na teritoriji cijele FBiH i registra branilaca FBiH, kao i mogućnostima da svi zajedno dođemo do tačnih podataka kako da pomognemo borcima kojima je pomoć potrebna, kazao je ministar Bukvarević, te dodao kako su pitanja boračko-invalidske zaštite obaveza svih nivoa vlasti.

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, izrazio je svoje zadovoljstvo današnjom posjetom u nadi da će ovakvih susreta u budućnosti biti i više, kao i da će se dosadašnja saradnja unaprijediti.

-Iz onoga što sam danas čuo, očigledno je da je nama potrebna efikasnija država. Kada je u pitanju segment boraca, ova država apsolutno ne izdvaja mala sredstva za tu namjenu, ali mi na terenu vidimo da su najugroženije populacije neadekvatno zbrinute i onda je očigledno da nešto u sistemu ne funkcionira najbolje. Drago mi je da je ministar angažovan na tome da se evidencije srede, da se ustanovi gdje se odlijeva novac jer je nemoguće nekim povećanim tranšama, nešto što nije efikasno, srediti i urediti. Općina Lukavac će biti vrlo odgovorna u tom smislu i podržati rad Ministarstva u želji da se novac usmjeri tamo gde postoji prava potreba. Mi se nadamo da ćemo zajedničkim snagama učiniti efikasnijim ministarstvo, Federalnu vladu i našu Općinu jer nam je zajednički cilj da sarađujemo i radimo u interesu građana, istakao je načelnik Delić.

Inače, prema riječima ministra Salke Bukvarevića,  iz federalnog budžeta na godišnjem nivou izdvaja se oko 570 miliona KM za boračke kategorije. Od toga 315 miliona KM za lične i porodične invalidnine za ratne vojne invalide, porodice poginulih i naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja, te oko 254 miliona KM za prijevremene, povoljnije penzije branilaca i članova njihovih porodica.

-Radi se o značajnim sredstvima a to samo govori da je bila ogromna agresija na BiH, da smo mi imali puno žrtava, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i to je naša trajna obaveza. Također, ovih dana smo postigli i značajan sporazum sa predstavnicima boračkih organizacija i ponudili Vladi na saglasnost da se u narednih pet godina pozicija na Federalnom ministarstvu za boračka pitanja više ne umanjuje, zaključio je Bukvarević.

Komentari