Rukovodstva kantonalnih odbora SDP-a i Naše stranke potvrdili su da imaju minimalnu skupštinsku većinu (18) za formiranje programske Vlade Tuzlanskog kantona.Pored njihovih 12 zastupnika, programsku Vladu su podržala i dva zastupnika SBB-a i četiri zastupnika PDA.

Očekuju i podršku ostala tri zastupnika PDA u Kantonalnoj skupštini, a ovoj će stranci, prema svemu sudeći, pripasti pozicija predsjednika Skupštine na kojoj će vjerovatno ostati Senad Alić. SDP-u će pripasti šest ministarstva i premijerska pozicija, dok će SBB-u i Našoj stranci pripasti po tri ministarstva, objavila je FTV.

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona mogla bi biti održana već nakon 1. maja na kojoj bi bila konstituirana Vlada tog kantona. U SDP-u Tuzlanskog kantona i dalje tvrde da imaju 18 potpisa zastupnika Skupštine TK za formiranje vlasti, a to je u srijedu potvrdio i Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke u Skupštini TK.˝Mi već imamo pojedinačnu podršku zastupnika iz Skupštine TK za formiranje programske Vlade TK, ali ne i stranačku. Demokratska fronta, Stranka za BiH i SDA nas nisu podržali. Nadam se da ćemo već nakon 1. maja održati sjednicu Skupštine na kojoj ćemo dobiti vlast˝ kazao je Bešlagić za Fenu nakon  sastanka održanog u SDP-u Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, SDA čiji su zastupnici odmah predlagali koaliciju s SDP-om, tvrde da ne pristaju na SDP-ov način formiranja vlasti jer je neozbiljan. Osim SDA podršku programskoj Vladi nisu dali ni zastupnici iz DF-a i Stranke za BiH.

Proces konstituisanja rukovodstva Skupštine i imenovanje mandatara Vlade trebao bi biti završen do polovine maja.

Izvor: Tip.ba

Komentari