Od 1999. godine u Lukavcu egzistira kompanija FEN koja se bavi proizvodnjom kompletnnog sistema ležaja za spavanje. Kompletnu proizvodnju izvoze na tržište Evropske unije. Trenutno upošljavaju 380 ljudi, a u narednom periodu planiraju i povećanje broja zaposlenih. U velikim poplavama 2014. godine ova firma doživjela je velike štete.

 

– Mi smo imali proizvodnju do poplave nekih 26 miliona maraka izvoza. Poslije poplava držali smo ljude neka tri četiri – mjeseca, dok smo ih mogli plaćati, a poslije toga smo morali otpustiti većinu ljudi. Zahvaljujući kreditu Razvojne banke u oktobru 2014. godine ponovo smo pokrenuli proizvodnju i od tada smo nastavili kontinuirano rasti. Čak smo utrostručili proizvodnju u odnosu na 2014. godinu pa smo tako 2019. godinu završili prihodom sa 56 miliona KM isključivo izvoza – govori Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH u videu koji je objavila Razvojna banka.

Poslije poplava koje su ih bacile na dno FEN Lukavac gradi tri proizvodne hale, i to na upite starih, ali i novih klijenata. Sve to ne bi uspjeli bez sredstava Razvojne banke Federacije BiH, koja im je odobrila kredite.

– Morali smo obnoviti proizvodnju pokrenuti novu, našli smo nove kupce, vratili su nam se stari i konstantno smo rasli. Poslije poplave mi nismo bili u stanju to finansijski da izdržimo i uz pomoć Razvojne banke krenuli smo u izgradnju jedne proizvodne hale koju smo završili 2017. godine. U 2018. smo krenuli novu i ona je gotova – naglasio je Selimović. 

Ova firma osim što upošljava 380 radnika, planira uposliti još 50 radnika u narednom periodu.

U planu novi projekti

– Ono što je važno za FEN reći jeste da će novim kreditom omogućit upošljavanje novih 50 radnika i da je to svakako naša najvažnija uloga kao Banke. Još jedna važna činjenica jeste da one imaju preko 200 kooperanata kada je u pitanju nabavka materijala od BH firmi od Olova, Sarajeva, Tuzle i drugih gradova, te za sebe vežu preko 2000 radnih mjesta, jer su siguran kupac od dobavljača konca, spužve, kartona itd – kazao je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Saradnja između kompanije FEN BH i Razvojne banke Federacije BiH posebna je priča koja traje niz godina.

– Sve ove hale koje vidite i koje ste vidjeli su nastale u zajedničkoj saradnji sa Razvojnom bankom. Od prvog dana su nas pratili kad smo počeli u garaži sa tri čovjeka 98. godine. Zahvaljujući njima ponovo smo krenuli sa radom, da njih nije možda ovo ovdje ništa ne bi ni postojalo. I dan danas imamo odličnu zajedničku saradnju i planiramo raditi i nove projekte sa Razvojnom bankom Federacije BiH – istakao je za kraj Selimović.

Izvor: Biznisinfo.ba

Komentari