Studentski dani su najbolji za provod i nova poznanstva. Opet, imamo dosta primjera mladih  koji sebe, upravo u tim danima grade kao ličnost i spoznaju šta je njihov cilj u životu. Tako dolazimo do priče o Lukavčanki Merimi Mahmutović, koja je studentica na Filozofskom fakultetu: odsjek Turski jezik. Od malena je učenje stranih jezika njena strast,  a to je ugradila i u još jednu – studentsku epohu svog života. Studira što voli, a svoje vrijeme raspoređuje na još nekoliko hobija, koji su postali njena strast. Jedan je blogerskog tipa, odnosno pisanje postova na njenom blogu o aktuelnim make-up trendovima, kao i recenzije nekih make – up brendova. Kroz taj rad, izrodila se još jedna ljubav….. prema fotografiji. Uvijek je, na neki način bila ta umjetnička duša, koja je znala prepoznati vrijednost, ali i lahko uočiti objekt vrijedan pažnje. Pored tog hobija, možda jedan od osnovnih razloga razgovora sa mladom lukavčankom, jeste nje strast za ronjenjenjem i osvojeno prvo mjesto na prvenstvu u Jajcu, upravo u podvodnoj fotografiji.

Merima, za počatak razgovora, predstavite se malo našim čitaocima?

Studentica sam treće godine Turskog jezika. Imam 21 godinu. U slobodno vrijeme i u skladu sa ostalim obavezama pišem svoj make up blog. Pored toga, članica sam eko ronilačke grupe već neko vrijeme. Iz aktivnosti u sklopu ove grupe i make-up bloga, proizašla je još jedna strast u mom životu, a to je podvodna fotografija.

Članica si eko ronilačke grupe, otkad?

Eko ronilačka grupa iz Lukavca, koja okuplja osobe sa invaliditetom, u sklopu svog projekat rehabilitacije, uključila je djecu njihovih članova. Budući da mi je otac – kao njihov član, prenio ljubav prema ronjenju i ja sam počela aktivno da djelujem u ovoj grupi. Kroz taj projekat sam postala zaljubljenik u ronjenje i, evo, aktivno se time bavim već otprilike četiri godine. Polagala sam 2013. godine i od tada sam njihova aktivna članica.

Otkad se baviš ovim hobijem, postigla si uspješne rezultate, šta bi izdvojila kao najznačajniji?

Svakako ovaj sa državnog prvenstva u Jajcu. Osvojila sam tri bronzane medalje i jednu zlatnu. To je nešto što mogu izdvojiti kao najveći uspjeh.

Radi se o podvodnoj fotografiji? Pojasni nam malo, da l’ imaju određene kategorije, kako izgledaju takva takmičenja?

Radi se o podvodnoj fotografiji u različitim kategorijama i fotkama rađenim profesionalnim aparatima i kompakt (one ne tako profesionalne). Ponosna sam što smo mi kao eko ronilačka grupa i ja kao pojedinac, uzeli učešće sa, nazovimo ga, poluprofesionalnim aparatom. Gledajući opremu kod drugih takmičara, nisam  se ni nadala ovako dobrim rezultatima.

Pored ronjenja i podvodne fotografije, uporedo se baviš i pisanjem blog postova?

Šminkanjem sam se počela baviti još kao srednjoškolac, u četvrtom razredu. Pojavila mi se želja da znanje, koje imam, podijelim i sa drugima. Tu mislim na djevojke, koje dijele istu zanimaciju, vole isprobavati nove make-up trendove, jednostavno u tom svom malom kutku, imam kome da se pohvalim i pokažem nove tehnike šminkanja koje savladam.Taj moj kutak na internetu mi je stvorio mogućnost da pišem o aktuelnim make- up trendovima, onom što mi se sviđa ili ne sviđa. Najbolje u svemu tome je da nemam ograničenja i da nisam primorana da svoj post napišem / objavim kada mi drugi kažu, nego jednostavno kada osjetim potrebu, želju i volju. Tokom ljeta sam na blogu bila nešto manje ažurna, jer sam se više posvetila ronjenju.

Kakve su reakcije  čitalaca? Prate li tvoj virtuelni make- up kutak?

Naša blogerska scena je specifična. Imamo mnogo djevojaka, koje imaju i pišu svoj blog. Razlika je u našim interesima, privrženošću samo određenoj kozmetici, radu sa posebnom profesionalnom šminkom. U svakom slučaju zadovoljna sam čitanjem bloga. Svakako, nikad ne treba ostajati na trenutnom, nego težiti ka još većem uspjehu. Redovnijim ažuriranjem, ne sumnjam da ću u tome i uspjeti.

Fotografisanje make – up detalja, utjecalo je i na ovaj zavidan rezultat u podvodnoj fotografiji?

Kada sam počela da se bavim pisanjem bloga, imala sam neki aparat za fotografisanje. Međutim, pisanje postova o make – up, iziskivalo je što bolje fotke, kako bi svaki detalj bio vidljiv. Nabavila sam novi aparat i počela još više da učim o fotografiji, i stekla mnogo znanja o tome šta je neophodno za dobru fotografiju: od osvjetljenja, oštrine, pozadine ambijenta… nekako sam to sama savladala.

Merima, zaista si jedna od rijetkih, koje uspijevaju uskladiti različite hobije i svakom se posvetiti maksimalno. Možeš li neki od njih izdvojiti? Predstavlja li neki veću ili manju strast?

-Ronjenje je moja najveća ljubav. Za tih nekoliko minuta, uopšte ne razmišljam. Fokusiram se na disanje i ono što uočavam u podvodnom svijetu. Neopisiv osjećaj.

Koji su planovi za budućnost? 

Ova pobjeda na Državnom prvenstvu u Jajcu, samo je satisfakcija da učim i radim još više. Svakako da neću zapostaviti ni jedan od dosadašnjih hobija. Štaviše, radit’ ću u mnogo većoj mjeri na svom profesionalnom usavršavanju i postizanju još većih rezultata.

 

Komentari