Mensur Đozić ođen je 14.01.1998. u Tuzli, student je treće godine prvog ciklusa studija na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Član i aktivan takmičar Kluba borilačkih sportova „Orkka“ Lukavac. Nosilac zvanja majstor karatea crni pojas 1. dan. Član reprezentacije Bosne i Hercegovine i osvajač mnogobrojnih medalja i titula sa zvaničnih državnih i međunarodnih prvenstava. Višestruki dobitnik priznanja za najuspješnijeg sportistu Općine Lukavac. Višestruki dobitnik priznanja za najuspješnijeg juniora i seniora Tuzlanskog kantona. Dobitnik plakete Općine Lukavac za maksimalno dobre rezultate u oblasti sporta. Dobitnik posebnog priznanja rektorice Univerziteta u Tuzli za veliki doprinos promociji univerzitetskog sporta i Univerziteta u Tuzli.

Dobitnik priznanja Sportskog saveza u Bosni i Hercegovini za vrhunski sportski rezultat u 2018. godini. Osvajač je prvog mjesta na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Zagrebu 2019. godine u kategoriji seniori.

Tu su odlični rezultati koje postižeš u kontinuitetu i majstor si karatea, crni pojas prvi dan. Do kojeg zvanja planiraš, želiš i možeš doći i kakav je put do toga za jednog karatistu?

Za jednog karatistu to je dug period treniranja, dug period ulaganja godina. Prvi sam dan i ne opterećavam se time jer sam akcenat stavio na svoju takmičarsku karijeru. Zbog novonastale situacije sam se posvetio tome da idem ka drugom danu, a cilj mi je da stignem do trećeg dana.

Kakvo je interesovanje mladih za karate kao sport danas u 2020. godini u odnosu na neki period prije kada je to bilo nešto novo i nešto neistraženo u potpunosti?

Smatram da je interesovanje mladih za karate u posljednje vrijeme sve veće, pogotovo zbog toga što je karate uvršten na Olimpijadu koja će se odigrati iduće godine. Mislim da je karate dobar zbog takmičarskog duha koji razvija kod mladih, pomaže u razvoju ličnosti i lijepih navika i osobina.

Može li se živjeti od karatea, koliko ovaj sport ima svoju komercijalnu stranu, isplativu za karatistu tokom i poslije karijere?

Nažalost u Bosni i Hercegovini se ne može živjeti od karatea, jednog takmičara najčešće finansiraju roditelji ili klub i ponekad se na takmičenje ode zahvaljujući raznim donacijama. Ide se od firme do firme i skuplja se za neko veće takmičenje. Tužno je što je to tako u Bosni i Hercegovini jer je karate jedan od najtrofejnijih sportova u BiH.

Spomenuo si karate kao dio Olimpijskih igara, šta te čeka u ostatku 2020. godine i koji su to veliki ciljevi koje želiš postići u budućnosti?

Zbog trenutne situacije ne možemo toliko da planiramo. Nastavljaju se pripreme za buduća takmičenja koja će se, nadam se, održati. Želim i dalje da budem član reprezentacije i u najboljem svjetlu da predstavljam našu državu. Moja najveća želja je da predstavljam BiH na Olimpijskim igrama.

Mensur Đozić je kandidat za BIGBANG priznanje #HEROJIGENERACIJE  iz kategorije sport.

 

Izvor: Radio Kameleon

Komentari