Mehmed Karić zvani Filo (61) iz lukavačkog naselja Gnojnica uvijek je bio zdrav i nikada mu nisu bili potrebni ljekarski pregledi. Aktivno se bavio nogometom i bio je u formi, pa su “bijeli mantili” za njega bili nepoznanica.

 

RUTNISKI PREGLED

Zbog toga je tek nakon rutinskog ultrazvučnog pregleda u jednoj privatnoj ljekarskoj ordinaciji otkrio da ima i treći bubreg! To ga je, kako kaže, iznenadilo, ali ne i uplašilo, jer bolje je imati tri nego dva slaba bubrega.

Karić je bio dugogodišnji nogometaš nekoliko klubova iz Tuzlanskog kantona, bio je “na vratima” Crvene zvezde, a karijeru je završio u jednom njemačkom petoligašu. Kada je prestao igrati, dao se u trenere, a danas se posvetio svom poslu. Kao radnik gračaničke firme “Adam Co”, nalazi se na gradilištu u Italiji, gdje ugrađuje dijelove za velike kruzere.

– Kada se pročulo da imam tri bubrega, iz Italije me nazvao poznanik i pitao koliko bi koštalo da prodam jedan. Rekao je da bih mogao dobiti i do 40 hiljada eura. Zahvalio sam se na ponudi, a niko na svijetu nema taj novca za koji bih dao svoj bubreg.

A i kada bih se odlučio da prodam, nisam siguran koji će otići, možda onaj najbolji, a da meni ostanu dva slabija, i ko zna šta se iz svega toga može izroditi. Bog mi je dao tri bubrega i zdravlje i što bih ja tu nešto riskirao. Zdravlje nema cijenu – kaže Karić.

VELIKA LJUBAV

Umjesto o ponudama koje je glatko odbijao, radije nam priča o svojoj velikoj ljubavi – nogometu. Počeo je u Mladosti u rodnoj Gnojnici, pa u Radničkom u Lukavcu, gdje je proveo 11 godina, a nastavio je u tuzlanskoj Slobodi. Malo je nedostajalo da obuče dres Crvene zvezde, ali je ipak zaigrao za njemačku ekipu.

ČUDA OD GRAĐEVINA

– Danas sam radnik firme „Adam Co“ iz Gračanice. Na sjeveru Italije gradim kruzere. To su čuda od građevina. Ovaj na kojem sada iz moje kompanije radi 30 radnika, imat će četiri hiljade soba i sva drugo što čovjek može zamisliti – priča uvijek raspoloženi Karić.

 

Izvor: Avaz.ba

Komentari