U Lukavcu je, povodom 16. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST 2018, održano takmičenje učenika turističko ugostiteljskih škola. Međunarodno takmičenje za kuhare, konobare, barmene, poslastičare i turističke tehničare pobudilo je veliko interesovanje srednjoškolaca iz BiH i Srbije, piše RTV Lukavac.

Učestvovali su učenici: JU Mješovita srednja ekonomsko hemijska škola Lukavac, JU Mješovita srednja škola Gračanica, JU Ekonomska škola Brčko,JU Turističko ugostiteljska škola Tuzla, JU Ugostiteljska i trgovinska škola Doboj, SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, Ugostiteljsko turistička škola sa domom učenika Vrnjačka Banja i Ugostiteljsko turistička škola Novi Pazar.

Na takmičenju su prikazana stečena znanja i tehnike rada koje su učenici savladali tokom školovanja, razmijenili su ideje i znanja, te se upoznali i povezali.

Ocjenjivanje poslastičara i kuhara vodio je Zaim Merdan iz Udruženja kuhara BiH, ocjenjivanje barmena vodio je Edis Duvnjak iz Udruženja barmena BiH, za turističke tehničare ocjenjivanje je vodila Danijela Bošnjak, a Hamid Kujraković vodio je ocjenjivanje konobara.

Uručena su priznanja i dodijeljene nagrade za više različitih kategorija, a generalno je najuspješnija bila Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja.

Realizaciju takmičenja podržali su Vispak, Mak Zara, Alpeks, Megamix i Zvijezda d.o.o. Sarajevo. Lukavčki sajam turizma i ekologije u budućnosti planira razvijati ovaj segment sajma i na način da se povežu hoteli i restorani sa školama kako bi se unaprijedio nivo saradnje.

Tekst: RTV Lukavac/ Foto: Salih Mešić

RTV Lukavac

Komentari