Sinoć je na Malinjaku u MZ Turija, upriličena svečanost, sa ciljem obilježavanja završetka aktivnosti sadnje maline i borovnice, na kojoj su učešće uzeli vlasnici firme Gulsen d.o.o. Sutlu Tunaj i Hans Wilhelm, kao glavni finansijeri projekta,  načelnik Općine Lukavac Edin Delić sa saradnicima, te brojni gosti.

Kompanija Gulsen  je osnivač i vlasnik brenda Super Berries d.o.o.  koji će se pod tim imenom, prodavati na evropskom tržištu.

Dvadeset stalno zaposlenih ljudi, angažovano je na poslovima okopavanja, sadnje i ostalim aktivnostima. U sezoni, u fazi berbe, za ovu godinu, planira se angažovati 100 berača, a u slljedećoj i do 200. Akcenat će biti stavljen na zapošljavanje marginaliziranih grupa, a potencirat će se zapošljavanje žena.

-Ovo je jedna priča uspjeha, koja može biti putokaz za nas po mnogo čemu. Prije svega da konkretne stvari mogu da se dovedu do ovog stupnja u veoma kratkom vremenu, a druga stvar da imamo put izlaska iz ovog trenutnog stanja kod nas. Dovoljno je samo malo pozitivne energije, dovoljno je otkočiti neke kočnice koje imamo u sistemu i otvoreno razgovarati sa ljudima, biti u službi dobrih ideja. Ovo je prilika da vidimo kako se za veoma kratko vrijeme može napraviti dobar rezultat. Želim da se zahvalim našim prijateljima, investitorima za ukazano povjerenje i napore koje ulažu, kazao je načelnik Edin Delić.

Hans Wilhelm, jedan od investitora, je rekao, da pored Tunaja, još jedan investitor dolazi iz Holandije: “Posao je ovdje jako potreban i sljedeće godine počinjemo sa eksperimentom, sa kooperacijom sa ovdašnjim poljoprivrednicima. Za izvoz maline u svježem stanju, jako je bitno da se ohladi, to je razlog zbog kojeg ćemo ovdje imati hladnjaču već sljedećeg mjeseca. Nadamo se dobroj saradnji sa lokalnim stanovništvom, jer je to dobro, kako za njih, tako i za nas“.

Jedan od vlasnika kompanije Gulsen, Sutlu Tunaj, porijeklom  je iz Turske i dugi niz godina živi i radi u Holandiji, a sada u Bosni i Hercegovini. Od 2011. godine, je kako je kazao, tražio povoljno mjesto gdje bi mogao investirati u Bosni.

-Od svih poslova u koje se moglo investirati, izabrao sam ovaj. Sada sam pronašao holandske partnere, koji su veći investitori i vlasnici Track Trailers kompanije, u kojoj sam i ja nekad radio. Prije dvije godine sam ovu zemlju zakupio od TK za narednih 25. godina. Naš plan je u ovoj godini sadnja 140 dunuma, a u sljedeće dvije godine, imaćemo 300 dunuma zemlje. Ove godine ćemo ostvariti samo integralnu proizvodnju, koja je 95 % organska, kazao je Sutlu Tunaj.

Mirza Bejtić, agronom firme istakao je da trenutno broje 1000 sadnica, ali da se narede godine očekuje višestruko veći broj.

„Mi smo kompanija koja se bavi poljoprivrednom djelatnošću, tj. uzgojem jagodastog voća, u ovom slučaju maline i borovnice. Pripreme za ovaj projekat trajale su gotovo dvije godine, a u roku od samo tri mjeseca, uspjeli smo zasaditi oko 140 duluma maline i eksperimentalno borovnice. Ovo je jedna od najvećih plantaža maline u Bosni i Hercegovini. Ovo je prilika da, nakon što smo završili sadnju, to svečano i obilježimo. Ove godine imamo oko 1000 sadnica po dulumu, naredne godine, taj broj će biti višestruko veći. Ove godine ne očekujemo veliki prinos, za narednu godinu očekujemo da će iznositi oko 300 tona. 99,9 % prinosa maline, planira se za tržište Evropske unije izvoziti svaki drugi, treći dan u svježem stanju“, istakao je Mirza Bejtić, agronom firme Gulsen – Super Berries“.

Investitori su zaključili da u Bosni vide veoma dobar potencijal, jer je više od 50 posto zemlje neiskorišteno. Namjeravaju obaviti razgovore sa poljoprivrednicima, kako bi se utvrdilo ko od njih ima slobodnu zemlju, tako da će imati priliku raditi za sebe.

Za mjesec dana ovaj prostor na kojem su zasađene maline, biće ograđen i ulazak na plantažu će se zabraniti, kako to nalažu kriteriji certifikata, osim najavljenim posjetama studijskih i sličnih grupa ljudi. Vlasnici kompanije preduzimaju sve mjere predostrožnosti kako bi se korištenje pesticida svelo na minimum.

Poslije svečanosti, za goste je organiziran zajednički iftar u restoranu „Gera“ u Turiji.

Sadržaj preuzet sa stranice Lukavac.ba

Komentari