Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima, te nizom prigodnih aktivnosti jučer je obilježena 25. godišnjica od počeka napada na Dobošnicu, odnosno, od početka agresije na općinu Lukavac.

Manifestacija obilježavanja 19. maja-Dana otpora u mjesnoj zajednici Dobošnica Donja započela je otvaranjem turnira u sportskom ribolovu i malonogometnog turnira za dječije kategorije, a zatim je upriličeno i otkrivanje spomen-ploče na mjestu pogibije komadanta Hajre i njegovih saboraca na „Carskoj bašči“.

-MZ Dobošnica Donja obilježava 25 godina od početka napada na Dobošnicu, odnosno, od agresije na općinu Lukavac. Mi smo tim povodom pripremili i prigodan program u skladu obilježavanja ovog datuma, koji je za nas jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Dobošnice. Poseban događaj bilo je otkrivanje spomen-ploče na mjestu gdje je poginuo komadant Hajro i njegovi saborci. To smo mi bili dužni prema svom komadantu i izuzetno nam je drago što smo baš na ovaj datum to uspjeli i završiti, kazao je Zikrija Nurković predsjednik Vijeća MZ Dobošnica Donja.

U novoj džamiji proučen je tevhid dok je centralna manifestacija upriličena na šehidskoj spomen-česmi uz prigodna obraćanja i polaganje cvijeća, te postrojavanjem 212/222 Bosansko Oslobodilačke brigade.

-Suština svega ovoga jeste da smo mi bili napadnuti, da smo se skoro bez ikakvog naoružanja uspjeli odbraniti. Neka je hvala narodu koji je stao iza svoje vojske i koji se uspio organizovati i suprotstaviti agresoru,kazao je u svom obraćanju demobilisani borac i sudionik rata, Osmančević Raif.

-Svi moramo nastaviti borbu za traženje etničke i nacionalne pravde i duhovne istine. Ovo je svima nama, koji smo preživili strahote iz devedesetih godina prošlog vijeka ostavljeno u zadatak. Ako zanemarimo i ne ispunimo ovaj zadatak, bit će da su svi oni koji su dali svoje živote za BiH uzalud to činili, poručila je Edina Husić, kćerka poginulog borca Armije RBiH.

Nakon oficijelnog dijela, upriličeno je zajedničko druženje u prostorijama Doma kulture u Dobošnici, a nakon toga organiziran je i kulturno zabavni program „Veče sevdaha“. Također, u nedjelju, planirano je i održavanje šahovskog turnira u Domu kulture u Dobošnici.

Majski dani otpora obilježeni i u Gnojnici

Ovaj značajan datum obilježen je i u MZ Gnojnica polaganjem cvijeća na spomen-obilježju „Zasjeke“ i Spomen česmi, učenjem Fatihe kao i svečanim postrojavanjem pripadnika 212/222 Bosansko oslobodilačke brigade.

– To je veoma važan datum i mi to već nekoliko godina zaredom obilježavamo. Položili smo cvijeće i vijence na Zasjekama gdje su pale prve žrtve tokom agresije, proučen je i tevhid, a imali smo i skroman program, te polaganje cvijeća na centralnom spomen-obilježju u Gnojnici. Također, na Zasjekama planiramo izgraditi i novo spomen-obilježje, kazao je predsjednik Vijeća MZ Gnojnica, Jusuf Bečić.

-Bili smo u Dobošnici koja je sinonim stradanja na području općine Lukavac. Puno vremena je prošlo, ali mislim da se svi s ponosom sjećamo onih dana kada je Armija RBiH u nevjerovatnim uslovima oranizovana i to predstavlja nešto što se danas izučava u školama, da se u takvim uslovima napravi vojna sila koja se suprostavila četvrtoj Armiji, u to vrijeme, u Evropi, je zaista čudo bosansko, istakao je ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Fahrudin Skopljak.

Komadant 212/222 Bosansko oslobodilačke brigade, Bahrija Džananović, ovom prilikom podsjetio je prisutne da se ovaj datum, odnosno, borci koji su svoje živote dali za odbranu BiH nikada ne smiju zaboraviti.

-Danas smo odali počast našim herojima, sjetili smo se ljudi koji za nas puno značili, a i vi skupa nemojte zaboraviti da ste dio priče kad se pisala historija, vi ste tu historiji gradili. Pričajte svojoj djeci i unučadima da ste bili važni u tom događaju, kazao Džananović.

Komentari