Općina Lukavac potpisala je u  Sarajevu sporazum o realizaciji programa “Poticanje proljetne sjetve”.

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je javni poziv za poticanje proljetne sjetve za 2020. godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave, odnosno, gradovi i općine u FBiH, koji sufinansiraju programe potpora proljetne sjetve i ispunjavaju uslove konkursa.

Sporazum je potpisan između Fedrealnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i Općine Lukavac, a ispred naše općine prisustvovali su načelnik Edin Delić i Esad Suljić  ispred Služba za privredu, lokalni razvoj i inspekcijske poslove Općine Lukavac-

-Radi se o jednom vrlom ozbiljnom, opsežnom investicionom ciklusu za podršku razvoja poljoprivede  kakav naša općina nije imala duži niz godina. Ovaj program je malo specifičan, podrška je proljetnoj sjetvi koja podrazumijeva sjemenski materijal kao i zaštitna sredstva. Obezbjeđeno je 1000 KM po jednom aplikantu dakle da možemo očekivati da će veliki broj porodica biti obhvaćeno ovim programom, izjavio je za Lukavacki.ba Edin Delić, načelnik Lukavca.

Delić je u razgovoru za naš portal nagovijestio da bi općina Lukavac uskoro trebala dobiti zemljoradničku zadrugu.

-Mi smo u toku inicijative formiranja registracije zemljoradničke zadruge što bi trebao biti prostor gdje se poljoprivrednci mogu organizovati, zajednički planirati proizvodnju, pomagati jedni drugima u toku realizacije, skoncentrisati svoje resurse od opreme, mehanizacije, iskustava, ljudskih resursa i ono što je možda najvažnije, osigurati sebi plasman po cijeni koja će zaštiti interese poljoprivrednih proizvođača, izjavio je Edin Delić te iskoristio priliku da se obrate poljoprivdenim proizvođačima.

-Pozivam zainteresovane poljoprivredene proizvođače da se obrate nadležnoj službi općine, da prate javne pozive i da se jednostavno raspitaju o ovoj inicijativi te da se priključe formiranju zemljoradničke zadruge jer nam je cilj da to bude zadruga poljoprivrednika, a ne općine, stranaka ili bilo koga drugog kazao je Edin Delić.

Ukupna vrijednost Programa proljetne sjetve iz ovog Sporazuma iznosi 200.000 KM.

 

Komentari