UG Naše zdravlje - Foto: Radio-televzija Lukavac
UG Naše zdravlje - Foto: Radio-televzija Lukavac

UG “Naše zdravlje” u subotu,  29.10.2016. godine organizovalo je prigodnu akciju obilježavanja ružičastog mjeseca prilikom čega su članice udruženja štenjom kroz grad dijelile promotivni materijal.

“U periodu od 11 do 13 sati šetnjom od Konzuma do kraja Trga bremena dijelimo promotivni  materijal na kojem piše kako se sam pregledati i prepoznati simptome zbog kojih se odmah treba javiti ljekaru” – kazala je Amira Iković, članica UG „Naše zdravlje“ Lukavac za Radio-televiziju Lukavac.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta obilježava borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na ovu bolest i  podigla svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Na općini Lukavac 2014. godini prema podacima kojima raspolože “Naše zdravlje” oboljelo je 367 osoba od karcinoma i to je prema riječima Amire Iković jako alarmantno.

Iković je dodala da u BiH svake godine oboli oko 1400 žena od karcinoma dojke te da je cilj ulične akcije koju su organizovale u tome da se podigne svijest da na vrijeme otkriven rak dojke može da se liječi i pobijedi.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za liječenje i produžetak života mnogo su bolje nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Komentari