Već treću godinu u okviru Selektivne izložbe BKC Tuzla je dodijelio nagrade najboljim autorima za afirmaciju i doprinos likovnoj kulturi i umjetnosti, a nagrada je samostalna izložba u narednoj godini. Ove godine nagradu za slikarstvo osvojili su Zehrina Karić i Zoran Kovačević, te za instalaciju Husref Mulaosmanović, pišu Tuzlarije.net

Udruženje likovnih umjetnika TK u suorganizaciji sa JU Bosanskim kulturnim centrom TK Tuzla ponovo se potrudilo da zaljubljenicima u likovnu umjetnost priredi zanimljiv događaj.

Ovoga puta, u galeriji BKC-a, za posjetioce je otvorena tradicionalna Selektivna izložba članova ULUTK, koja je organizovana povodom Dana državnosti BiH. Javnosti se predstavilo 42 autora sa oko 100 djela. Izložene slike su rađene raznim tehnikama sa vrlo šarolikim motivima.

Kovačević je član ULUTK od samog osnivanja i ovo je njegova druga nagrada u okrilju ovog udruženja.

-Kao mladom umjetniku ova nagrada mi znači puno i predstavlja motivaciju za dalje stvaranje, kazala je Zehrina Karić. “U pitanju su tri slike, iz novog ciklusa slika, “Razglednice iz Svemira” – dodala je Zerina.

Nagrađeni autori su svojim radovima na tradicionalnoj novembarskoj selektivnoj izložbi najbliži onim odrednicama kojima se žiri vodio u procjenjivanju, te nagrađivanju, ali da su i autori koji su kroz svoju dosadašnju umjetničku praksu u ULU TK, ali i izvan njega, bili dosljedni i aktivni u iznošenju svog likovnog i umjetničkog stava – istakli su članovi stručnog žirija ovogodišnje izložbe.

Selektivnu izložba uveličale su još dvije velike godišnjice – 20 godina postojanja Udruženja likovnih umjetnika TK – a, te 20 godina postojanja i rada Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla.

Izložba ostaje otvorena do 03. 12. 2017. godine.

Tuzlarije.net

Komentari