Iako je ženski fudbal u drugim državama razvijen, u Bosni i Hercegovini mu se još ne daje dovoljno pažnje te se on veže uglavnom za muškarce. Međutim, postoje sportistkinje koje ruše takve stereotipe, a svojim talentom pokazuju da su u istom rangu s fudbalerima.

 

Jedna od takvih je Nasiha Hamzić iz Lukavca. Ljubav prema fudbalu je počela pokazivati još od malih nogu, kada se sa igrala sa dječacima iz svoje ulice, a kako je bivala starija, ta ljubav je postajala sve veća.

S obzirom na to da u Lukavcu ne postoji ženski fudbalski klub, Nasiha trenutno igra za ŽFK “Fortuna” Živinice, sa kojima se takmiči u Premijer ženskoj ligi BiH.

Iako joj je sjedište kluba daleko od mjesta stanovanja, Nasiha ne odustaje od fudbala, a kako kaže, nada se da se jednog dana ovaj sport neće nazivati ‘muškim’.

“Na ovim prostorima se fudbal još naziva muškim sportom i teško je istrajati u borbi da se taj pridjev izbriše te da fudbal ne bude ni muški ni ženski, nego jednostavno sport, jedna prelijepa igra koju treba da igraju i muškarci i žene, djeca i oni stariji, veliki i mali i svi oni koji u njoj žele uživati”, kaže Hamzić za naš portal.

Kada se prisjeti svojih sportskih početaka, kaže da se susretala s diskriminacijom i predrasudama te da su joj mnogi govorili da se jedna djevojka ne bi trebala baviti fudbalom.

“Situacija oko diskriminacije u odnosu na moj početak se poboljšala, ali to još nije na onom nivou na kojem bi trebalo da bude”, kaže Hamzić.

Iako se sama uspjela izboriti sa predrasudama, svjesna je da mnoge djevojčice danas potiskuju svoju želju za bavljenjem ovim sportom zbog komentara okoline, a nerijetko i roditelja. Ipak, Nasiha kaže da je bitno istrajati u svojim ciljevima, a rezultati će sami doći.

“Mlađim djevojčicama bih poručila da ne odustaju i da, ako žele treniraju ovaj sport, slobodno to i učine. Bitno je samo da se trude, vjeruju i vole to što rade. Pored zdravog tijela, dobit će priliku da steknu dosta prijatelja, da izgrade karakter i stvore vjeru u sebe. Bit će uspona i padova, ali moraju biti istrajni”, zaključuje Hamzić.

Federalna.ba/Azra Delmanović

Komentari