Lukavčanka Ema Burgić Bucko se zaljubila u tenis kada je imala samo sedam godina i kaže da je ovaj sport od tada postao jedna od njenih najvećih ljubavi.

 

‘’Tata mi je bio jako bolestan i dok se liječio u Njemačkoj, jedna prijateljica mu je dala dva reketa da ponese kući jer njene dvije djevojčice nisu htjele da igraju. Roditelji su mi rekli da, od kada sam uzela prvi put reket u ruke da ga nisam više htjela ispustiti”, prisjeća se Ema.

Iako je jako mlada dobila titulu jedne od najboljih bh. teniserki, nije sve išlo tako glatko. Kroz bavljenje sportom je zadobila dosta povreda koje su je spriječile da se nastavi ovim baviti profesionalno te je odlučila završiti fakultet i krenuti u drugom smijeru.

‘’Iako sam počela raditi kao računovođa u jako dobroj firmi, nakon 3 mjeseca sam shvatila da to nije za mene i odlučila da se posvetim tenisu na drugačiji način jer svu ljubav i znanje mogu da prenesem na nove generacije”, objašnjava Ema.

Tako je započela njena trenerska karijera. Prije tačno tri godine je počela da radi sa jednim igračem, a danas ima između 50 i 70 igrača sedmično.

Vaš izbor za načelnika Lukavca ?
Vaš izbor za načelnika Lukavca ?

‘’Ne radim ni za jedan klub nego privatno samo i sve klijente što sam stekla sam stekla sama”, kaže Ema dodavši da je ovaj posao jako zahtjevan jer se dosta vremena provodi na terenu, a kada nije na terenu, onda kod kuće priprema planove za treninge.

Ema je prije godinu dana postala i majka dječaka Tea što je donijelo i nove ‘’slatke’’ obaveze, ali kaže da uz dobru volju i organizaciju uspijeva sve stići.

‘’Sve je lakše kada nešto voliš i srcem se daješ za taj posao. Zaposlila sam i par trenera da rade za mene jer ne mogu da stižem sve sama. Imam dosta djece i cilj mi je da izgradim svoju akademiju ili tenisku školu što je jako teško ovdje u Americi, ali vjerujem kako sam krenula da ću za par godina da uspijem i to”, ističe Ema.

Osim što je uspješna teniserka i trenerica, Ema je i velika humanistica, a posebnu pažnju i pomoć pruža djeci sa teškoćama u razvoju. Zadnje dvije godine je i ambasadorica Prijateljskog takmičenja Specijalne olimbijade ‘’Parallel’’ kojoj je cilj unaprijeđenje prava osoba sa bilo kakvim smetnjama u razvoju.

“Parallel” je organizacija koja djeluje kao podorganizacija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” čija je Ema članica u Americi.

‘’Oduvijek sam voljela da pomognem drugima jer ako me nešto čini sretnom to je pomagati osobama kojima je potrebna pomoć. Drago mi je što mogu da pomognem i da budem dio ove organizacije u Tuzli i stvarno bih voljela da je što što veći broj ljudi koji su zainteresovani za ovu organizaciju u Bosni i Hercegovini”, kazala je Ema za kraj našeg razvovora.

Izvor: Federalna.ba

Komentari