Lukavčani od danas zvanično mogu koristiti usluge Doma zdravlja i u popodnevnim satima, a na raspolaganju će im biti timovi ljekara Službe porodične medicine, Službe za zaštitu predškolske djece i Službe laboratorijsko–hemijske dijagnostike sve do 19 sati.

Tim povodom općinski načelnik, Edin Delić, posjetio je ovu zdravstvenu ustanovu gdje je sa članovima Uprave razgovarao i o novim inicijativama koje će biti pokrenute u narednom periodu, a sve u cilju bolje i kvalitetnije usluge građanima.

-Obaveza ovih ustanova kao što je Dom zdravlja jeste da osigura liječenje građanima u drugoj smjeni do 19 časova. Mi smo ukazivali na nedostatke u Lukavcu već duže vrijeme pogotovo ako imamo vidu da se u susjednim općinama građani već koriste tim pravom i u tom smislu smo krenuli u organizaciju liječenja pacijenata u drugoj smjeni. Već razgovaramo sa upravom Doma zdravlja Lukavac da idemo u nabavku novog saniteta i klimatizaciju čekaonica, u startu nekoliko ključnih čekaonica koje su najviše izložene izolaciji i u kojima boravi najveći broj pacijenata, a kroz vrijeme ćemo obuhvatiti i druge segmente. Radimo na još nekim idejama, ali mislim da će građani podijeliti moje mišljenje da je mogućnost da dođu dokotoru sa knjižicom u popodnevnim satima vrlo značajna, istako je načelnik Delić.

Osim što će se na ovaj način smanjiti gužve u čekaonicama, bit će ovo prilika za sve one koji nisu u mogućnosti doći u prijepodnevnim satima na pregled, da isti kod ljekara obave kasnije.

– Cijeneći principe dostupnosti zdravstvane zaštite od ponedjeljka smo zvanično uveli drugu smjenu u službi porodične medicine, službi za zaštitu predškolske djece i službe labaratorisjko-hemijske dijagnostike, a moram naglasiti u službi za zdravstvenu zaštitu zuba, druga smjena postoji već neke dvije godine. Drago mi je da smo to učinili, prije svega, zbog naših pacijenata, korisnika naših usluga, koji imaju pravo na dostupnost zdravstvene zaštite 24 sata dnevno. U pripremnih fazama je i sprovođenje projekta nabavke sanitetskog vozila, zatim kombija koji će poslužiti za naše pacijente koji idu na hemodijalizu, te nabavka dodatnih manjih medicinskh instrumenata koji su nam potrebni za svakodnevni rad. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu imati još lijepih vijesti kojima ćemo obradovati naše građane, kazala je Dajana Čolić, v.d direktora Doma zdravlja Lukavac i specijalista dječije i preventivne stomatologije.

Inače, Dom zdravlja Lukavac broji 293 uposlenika sa servisnim ambulantama, a u drugoj smjeni će raditi tri tima porodične medicine, jedan u stomatološkoj službi, jedan tim u službi za zaštitu predškolske djece, te jedan u laboratoriji.

Komentari