“Ultimate frisbee klub Lukavac” osnovan je 2012. godine i jedini je registrovani klub ove vrste u našoj zemlji. Trenutno broji 35 aktivnih članova, a do sada su učestvovali na nekoliko važnih regionalnih turnira i postigli zapažene rezultate. Članovi su “Grand Slam Beyond Borders” regionalne lige (GSBB) gdje su osvojili prvo mjesto u ukupnom poretku prošle godine.

“Za sada se ovaj sport u BiH nalazi na nezavidnom nivou. Hrvatska i Srbija imaju formirane lige i saveze na državnom nivou i broje najmanje pet registrovanih klubova, dok Slovenija i Mađarska imaju više niova lige.”-ističe Emir Emić, predsjednik kluba, te dodaje da samo u Njemačkoj postoji više od 350 registrovanih klubova što dovoljno govori o njegovoj popularnosti u Evropi i svijetu.

Pravila igre i tzv. “spirt of the game”

Osnovna karakteristika ovog sporta je fer igra i u tzv. “spirit of the game”. Ono što je zanimljivo jeste da ovaj sport ne poznaje zvanične sudije pa tako svi igrači preuzimaju njihovu ulogu i samostalno rješavaju konflikte na terenu i van njega.

“Igra se na terenu dimenzija 100x37m, na čijem kraju se nalaze gol zone 18x37m. Cilj igre je uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni, pri čemu se igrač koji ima disk ne smije kretati. Svaka ekipa broji po sedam igrača”.-objašnjava nam Emir Emić.

Projekat sa Ambasadom SAD-a u BiH

Ovi mladi entuzijasti trenutno rade na promociji frizbija, a cilj im je osnivanje lige i saveza na državnom nivou. Nedavno su započeli i saradnju sa Ambasadom SAD-a u BiH  na projektu “LearningToplay: Together”.

“Cilj je udruživanje mladih različitih nacionalnosti kroz ovaj sport. Projekat će se realizovati u devet gradova BiH gdje će učesnici imati priliku da prisustvuju seminarima, treninzima i utakmicama. Nadamo da ćemo na ovaj način podstaći mlade da registruju klubove u svom gradu.”-pojašnjava Emić.Prva posjeta u Odžaku u okviru projekta promocije sportaOvaj sport postaje prepoznatljiv i na našim prostorima zahvaljujući dinamičnim Lukavčanima koji pomjeraju granice bh. sporta. U naredna dva mjeseca,u okviru pomenutog projekta, planiraju obići Banja Luku, Tuzlu, Bijeljinu, Zvornik, Goražde, Zanicu, Sarajevo, Mostar i Lukavac, a protekli vikend ekipa je provela u Odžaku.

 

Autor: Ed. M

Komentari