Lukavčani već 20 godina žive bez pitke vode, a gradska vlast izvjestan period poduzima korake kako bi problem bio riješen. Testno puštanje pitke vode sa izvora Toplice uskoro će uslijediti, što će donekle zadovoljiti potrebe, dok će duže vremena trebati za izgradnju fabrike, piše Klix.ba

 

Vodovodom u Lukavcu decenijama teče tehnička voda koja nije za piće, a ozbiljno rješavanje problema je počelo prošle godine i ono bi trebalo rezultirati izgradnjom fabrike vode.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, ovih dana trebao bi biti objavljen prvi tender za projektovanje idejnog rješenja postrojenja za vodu te studiju izvodljivosti.

“To su dokumenti potrebni kako bi se osigurali izvori finansiranja, o kojima već razgovaramo, ali ništa konkretno ne možemo poduzeti bez dokumentacije te kako bi se mogao raspisati javni poziv za izgradnju i projektovanje objekta”, kaže za Klix.ba gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Detaljnije čitajte na Klix.ba

Život sa kanisterima

Cijeli sistem vodosnabdijevanja Lukavca oduvijek je bio podređen Fabrici sode, Cementari i Koksari, gdje se ujedno i nalazi glavno postrojenje.

Rješavanje tog izuzetno ozbiljnog problema godinama se odgađalo, međutim u 2021. je pokrenuta ideja za izgradnjom fabrike pitke vode. Da je riječ o kvalitetnom rješenju u praksi je vidljivo na primjeru Tuzle u kojoj ovakav sistem funckoniše duži niz godina, bez bilo kakvih problema, a redukcije vode su postale daleka prošlost.

Konkretno u Lukavcu je zamišljeno da fabrika, odnosno specijano postrojenje vodu prerađuje iz izvora, a po potrebi i iz jezera Modrac, koje bi svojim kapacitetima moglo zadovoljiti potrebe stanovništva.

“Mi imamo nekoliko izvora vode koje možemo koristiti, ali kapaciteti niti jednog od njih ne mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe stanovništva. Zbog toga projektujemo postrojenje koje će biti u kapacitetu prerade vode iz jezera Modrac, a pri tome paralelno radimo na osiguranju drugih izvora. Već istražujemo plitke i bunare u Bokavićima, a radimo i projektovanje vodovoda Toplice”, kaže nam Delić.

Fabrika vode moguća za tri do pet godina

Prvi čovjek Lukavca kaže da je teško govoriti o vremenskom okviru u kojem bi mogla biti u potpunosti funkcionalna fabrika pitke vode. Međutim, u optimističnoj varijanti, on kaže da bi se to moglo desiti za tri do pet godina.

“Mi smo sad za zemljište na sudu izgubili skoro godinu i po dana, što se nije trebalo desiti. Na kantonalnim i federalnom nivou imamo određene formalne korake gdje bismo mogli naići na opstrukcije, ali se nadam da nećemo. To je put koji ne možemo zaobići, ali ukoliko sve bude išlo kako treba, projekat ne može biti okončan prije tri, a maksimalni rok je pet godina”, istaknuo je Delić.

Izvršena je restauracija starog cjevovoda koji je zatvoren prije 15 godina, a kako nam je otkrio Delić, prve testne količine pitke vode prema građanima bi mogle biti usmjerene uskoro.

Komentari