Lukavački GIKIL obratio se Vladi Federacije BiH, odnosno Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa inicijativom za omogućavanje rada i poslovanja sa molbom za uvoz potrebnih sirovina. Vlada Federacije je tu inicijativu proslijedila Parlamentu Federacije BiH na razmatranje. Hitnost omogućavanja rada i poslovanja GIKIL-a prepoznata je od strane Zastupnika u Skupštini TK te Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Zajednički nastup važan je u borbi za radna mjesta i napor da ova kompanija zadrži svoje radnike i nastavila sa  proizvodnjom.

 

Trenutno najveći problem sa kojim je suočena kompanija GIKIL iz Lukavca predstavlja uvoz neophodnih sirovina za nesmetano odvijanje tehnološkog procesa. To se prije svega odnosi na proizvodnju đubriva za koje su neophodne određene količine amonijaka. Iz GIKILA prema Federalnom ministarstvu okoliša, upućen je zahtjev koji je odbijen zbog nepostojanja okolinske dozvole. Kako dalje navode, problem je i nemogućnost uvoza lužine odnosno natrij hidroxida, koji je neophodan za pripremu kotlovske vode. Indirektno, ona se koristi za proizvodnju i prečišćavanje vode koju plasiraju prema gradu Lukavac.

Problem sa kojim je suočena kompanija GIKIL prepoznat je od strane Kantonalne vlade. Podnosilac inicijative prema Federalnom Parlamentu, kantonalni zastupnik Fahrudin Skopljak, navodi da ne treba u pitanje dovoditi egzistenciju za oko hiljadu radnika ove kompanije.

Iz ove kompanije ističu kako je proizvodnja dovedena u pitanje. S obzirom da nemaju mnogo vremena, inicijativu je pokrenula, zastupnica u Parlamentu Federacije, Samira Begić. Nako što je Federalna vlada razmatrala informaciju u vezi sa situacijom u GIKIL,  proslijedila ju je Parlamentu Federacije BiH na razmatranje.

Podsjećamo, GIKIL koji upošljava oko hiljadu radnika, našao se u problemima zbog pandemije koronavirusa, poremećajem na svjetskom tržištu proizvodnje, koksa i čelika.  Zbog toga rade sa oko 40 % kapaciteta za proizvodnju koksa. U tom pogledu, upućene su inicijative kako bi se iznašli zakonski okviri kojim bi se ovoj kompaniji omogućio uvoz amonijaka koji je nepohodan za nastavak proizvodnje.

Izvor: RTV TK

Komentari