Lukavačko selo Krtova, posjetila je danas ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK Sandra Memić, a ovom prilikom sastala se s predstavnicima osam mjesnih zajednica Lukavca, te za stotinu socijalno ugroženih povratničkih porodica uručeni su prehrambeni paketi pomoći. 

U ovoj mjesnoj zajednici živi oko 500 povratnika srpske nacionalnosti, a radi se uglavnom o osobama starije životne dobi, te je Memić pojasnila da je posjeta još jedna od aktivnosti koju Ministarstvo provodi kada su u pitanju povratnici u Tuzlanskom kantonu.

– S povratnicima smo razgovarali o svim njihovim potrebama i problemima poput odlaska mladih te o manjem broju povratnika u proteklim godinama – dodala je.

Kako je danas istaknuto najpotrebnija je obnova puteva u povratničkim selima na području Lukavca, kao i zapošljavanje radno sposobnog stanovništva, a povratnici očekuju podršku lokalnih i kantonalnih vlasti te naglašavaju da je svaka pomoć u ta sela dobrodošla.

Predsjednik Mjesne zajednice Krtova Rajko Ćosić najavio je da će paketi pomoći biti podijeljeni najugroženijim porodicama, a povratnik u Rosulje Mladen Jovanović potvrdio je da u toj mjesnoj zajednici zaista ima socijalno ugroženih osoba koje nemaju nikakvih primanja.

Ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog Kantona Sandra Memić naredne sedmice posjetit će povratnike na području Srebrenika, a potom i Živinica.

Fokus.ba

Komentari