Javna ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac
Javna ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac

Javna ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta, Lukavac jedino je obdanište na području naše općine. Poput mnogih drugih obdaništa u našoj zemlji i u ovoj ustanovi nisu u mogućnosti  primiti sve zainteresovane mališane.

-Školska 2016./2017. godina krenula je na vrijeme i imali smo dobar odziv djece, ali nismo uspjeli sve upisati jer su nam prostorni kapaciteti ograničeni. Trenutno brojimo oko 150 djece koji su raspoređeni u šest odgojnih grupa – pojašnjava Nešad Ušanović, direktor JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta, Lukavac.

Javna ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta  Lukavac
Javna ustanova za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac

Upravo ovdje lukavački mališani usvajaju svoja prva znanja, a samo obdanište krasi i veliko dvorište gdje se djeca često i igraju. Prema riječima našeg sagovornika, trenutno broje 19 uposlenika, od čega po dvije vaspitačice u svakog uzrasnoj grupi.

-Kada nastupi obavezni vid predškolskog obrazovanja tada imamo i povećan broj zahtjeva za prijem novih uposlenika. U ovom narednom periodu organizujemo se u svim MZ i školama i trabat će nam najmanje još pet uposlenika–kaže direktor.

Već nekoliko godina cijene cjelodnevnog boravka koji traje od 6 sati ujutro pa sve do 16:30, ostale su nepromijenjene i iznose 135 KM mjesečno.

-Kada su cijene u pitanju, smatram da su one povoljne, jer je inače predškolski odgoj i obrazovanje ujedno i naskuplji vid obrazovanja zbog posebne vrste opreme i uređenja, tako da je potrebno i mnogo više sredstava kako bi se dostigao nivo koji djeca zaslužuju, objašnjava naš sagovornik.

Pomoć donatora i uređenje prostorija:

Zahvaljujući pomoći donatora iz Minhena u obdaništu su nedavno uspjeli urediti i unutrašnje prostorije.

U ovoj školskoj godini smo uz pomoć donatora obnovili trpezariju i kuhinju, a prethodno smo zahvaljujući istom donatoru obnovili sve mokre čvorove kako bi djeca imala bolje uslove boravka. Također smo nabavili i opremu za djecu, dodaje Ušanović.

Ono na što je naš sagovornik posebno ističe jeste činjenica da u ovo obdanište nerjetko svrate i djeca koja su nekada boravila tu.

-Najviše sam ponosan kad sretnemo djecu koja su boravila u obdaništu, a kasnije su krenula u školu, odnosno, kada dođu da vide gdje su nekada bili i proveli jedan period svog djetinjstva. Ti mladi se danas s radošću prisjećaju dana provedenih ovdje što nas kao uposlenike posebno raduje.

Za kraj, Ušanović napominje da Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona počinje 3. aprila u svim školama, a da će satnica polaska djece biti naknadno istaknuta. Roditelji se mogu dodatno informisati putem telefona ili dolaskom u ovu ustanovu.

Komentari