Usluga centralnog grijanja danas su bili izuzeti djeca i odgajatelji J.U. Centar za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta u Lukavcu.

Iako su sve neophodne probe i ispitivanja sistema grijanja od strane radnika JKP “Rad” Lukavac, prema njihovim navodima, obavljeni protekle sedmice, naše mališane i danas su u lukavačkom obdaništu dočekali hladni radijatori. Za razliku od domaćinstava i privrednih subjekata koja su u kasne sate sinoć dobili grijanje, osoblje i djeca u obdaništu iz nekog razloga ostala su uskraćena. Rano jutros telefonski smo odgovore potražili od nadležnih u JKP “Rad”.

Odgovor koji smo dobili iz komunalnog preduzeća  je da će u toku dana biti zagrijavanje obdaništa biti riješeno, ali bez ikakvih potvrda nekog kvara ili oštećenja.  Na našu konstataciju da bi ipak djeca trebala da budu prioritet ukoliko je sistem većinom u gradu funkcionalan i ispravan, rečeno nam je da ni oni (JKP “Rad”) nemaju grijanje. Da grijanja nema, te da temperatura i nije baš primjerena ustanovi za djecu, uvjerili smo se u to lično danas poslijepodne. U razgovorima sa uposlenicima obdaništa na ovu tematiku mogli smo primjetiti i njihovu nelagodu zbog izostanka centralnog grijanja, iako su učinili sve da djeci omoguće zadovoljavajuće uslove u svim prostorijama.

Sumnjajući u ispravnost i potpunost spiska dužnika, koji je objavljen u medijima proteklih dana, obratili smo se i e-mailom na adresu spomenutog preduzeća Rad sa upitom za uvid u dokumentaciju kojom se potvrđuje da li i koje od navedenih javnih ustanova redovno plaćaju usluge prema JKP “Rad”. Odgovor koji smo dobili je da nijedna od navedenih javnih ustanova (Općina Lukavac, RTV Lukavac, JU OŠ Lukavac Grad, JU Centar za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta u Lukavcu i na kraju samo JKP “Rad”) nema dugovanja prema JKP “Rad” Lukavac po bilo kojem osnovu.

Iz tog razloga se u ime sve djece koja pohađaju lukavačko obdanište pitamo: “Koliko će trebati vremena da prođe da nam se djeca u javnim ustanovama prestanu smrzavati i kada će postati prioritet svih nas”.

db

Komentari