U okviru programskog dijela festivala “Vezeni most 2016.” u prostorijama JU Javna biblioteka Lukavac upriličeni su susreti učenika O.Š. “Lukavac Grad” sa dječijim piscima i gostima festivala: Ismetom Bekrićem, Enisom Osmančević-Ćurić i Šefikom Husagićem.

Prema riječima direktorice lukavačke biblioteke i domaćina susreta, Nihade Fajić, cilj ovog festivala jeste afirmacija dječije literature u BiH, te podsticanje navike čitanja kod mlađih generacija, a svake godine povećava se broj čitatelja i među učenicima osnovnih škola.

“Mjesec oktobar se u svijetu obilježava s ciljem da se skrene pažnja na značaj knjige u svakodnevnom životu i obrazovanju. Ove godine imamo bogatiji program i osim što smo upriličili druženje sa piscima imamo i jedno iznenađenje, a to je izložba velikog ilustratora Dobrosava Boba Živkovića iz Pirota. Mi se možemo pohvaliti i da svake godine imamo veći broj učenika-čitalaca što ujedno pokazuje da djeca i dalje čitaju bez obzira na dostupnost printanim medijima i internetu.” – ističe Fajić.

Ove godine sa djecom se družila i pjesnikinja Enisa Osmančević-Ćurić iz Banjaluke, dobitnica nagrade “Mali princ” iz 2011. godine za doprinos razvoju literature za djecu u BiH.

“Nagrade su drage svakome, ali ono što je najljepše jeste druženje s djecom i kolegama pjesnicima koji dođu iz svih krajeva i regiona. To je šansa da razmijenimo iskustva, da se družimo, da jedni druge oplemenimo. Kad vidite ozarena lica djece, čovjek shvati da njegova poezija popravlja svijet. “, kazala je pjesnikinja.

Nakon otvaranja izložbe ilustracija pod nazivom “Zmajevi, ale i sove” i druženje sa piscima, upriličena je i promocija knjige “Palčić Čitalčić” autora Ismeta Bekrića.

Komentari