Eko-ronilačka grupa invalida počela je realizaciju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Šićki Brod“, a koji finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

 

Na jezeru Šićki Brod postavljen je kontejner za smeće, a sve u cilju prevencije nastanka divljih deponija na jezeru.

-Udruženje je i do sada svake godine aktivno radilo na uređenju i čišćenju obale i dna jezera i odvozilo nakupljeno smeće. Kontejner je postavljen na južnoj strani jezera pored pješčane plaže, na lokaciji gdje se do sada svake godina formirala deponija smeća. Pored samog kontejnera je iskopana rupa u koju su posjetioci bacali smeće. Ovo smeće će se pokupiti, lokacija poravnati i ubuduće će biti organizovan odvoz smeća kako se isto ne bi nakupljalo i bacalo pored kontejnera, izjavio je Bilal Šarić predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac te dodao:

U narednom period u cilju očuvanja biološke raznolikosti jezera Šićki Brod kupit ćemo riblju mlađ već postojećih vrsta koje obitavaju u jezeru, a sve u saradnji i dogovoru sa ribolovnim društvom ”Kreka” koje ima koncesiju za ribolov na ovom jezeru. Učešće u akciji poribljavanja uzimaju i ribari i posjetioci ovog jezera koji dobrovoljim prilozima žele dati doprinos u očuvanju bogatstva biljnog i životinjskog svijeta jezera Šićki Brod.

 

Komentari