Lukavački gimnazijalci upoznali su se sa svim aspektima dječijih maligniteta, sa samom bolesti, strahom od bolničkih kreveta, odvojenosti od roditelja, ali i posljedicama koje ovo opako oboljenje ostavlja za sobom, naročito onim psihološkim.

Suočiti se sa bolešću, liječiti je i izliječiti, te naučiti živjeti i posle nje sa stalnim strahom od njenog povratka, nije nimalo lako. Tu borbu prošla je i sada 24-godišnja Azra Lukavačkić, koja je iz ove bitke izašla kao pobjednica i koja je ovom prilikom podijelila svoja iskustva.

Šta znači imati dijete oboljelo od raka najbolje zna Atifa Buldić Bešić čija djevojčica je sa samo dvije godine oboljela od leukemije, stoga je svoje snage usmjerila na rad Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje svake godine provodi kampanju „Zlatni septembar“. Cilj je upoznavanja javnosti o svemu onome sa čime se susreću djeca oboljela od raka i njihovi roditelji. Raduje je pozitivna reakcija mladih na ovu temu.

U BiH na godišnjem nivou bude registrovano oko 100 novooboljele djece, od kojih veliki procenat bude i izliječen, stoga je podrška društva i sistema neizmjerna.Proces izlječenja je mukotrpan, dug i neizvjestan, a sretno izliječena djeca suočavaju se i sa problemom resocijalizacije i povratka u svakodnevnicu, o čemu je govorila Sabina Duman, psihoterapeut u ovom udruženju.

Izvor: RTV Lukavac

Komentari