U organizaciji novina “GLAS TK”, u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona i ove godine je održana manifestacija “Lideri biznisa TK 2016.”.

Manifestaciji su prisustvovali brojni predstavnici vlasti i privrednici sa područja Tuzlanskog kantona. Riječ je o kompanijama koje su u novinama predstavljene u okviru projekta “Uspješni poduzetnici”, koji je također podržan od strane kantonalne Vlade.

U konkurenciji od oko 50 kompanija, stručni žiri izabrao je 18 lidera biznisa iz različitih oblasti i tri “Turističke zvijezde TK 2016.”.

Iz oblasti proizvodnje, građevinarstva, energetike i rudarstva, dobitnici priznanja su: Deling d.o.o, Tuzla, Yavuz Company d.o.o., Srebrenik, Tom Cat d.o.o, Tuzla, Lafat Komerc d.o.o, Kalesija, Lovic & Co d.o.o Lukavac, Kanetex d.o.o, Gračanica i Klaus Lehmann d.o.o, Gračanica.

Za uslužne djelatnosti, “Lideri biznisa TK 2016.” su: Bingo d.o.o., Junuzović Kopex d.o.o, Lukavac, Big Sim Halilović, Kalesija, ZH ZOLA d.o.o, Živinice, Polo d.o.o, Kalesija.

Priznanja u oblasti prehrambene industrije, dobili su: Edo Slad, Gračanica, Solana d.d, Tuzla, Mesna industrija Menprom, Tuzla i Mlin Nezić, Gradačac.

U odnosu na  prošlogodišnju dodjelu, ove godine ubačena je i kategorija obrtne djelatnosti, iz koje su priznanja dodjeljena za dvije obrtničke djelatnosti: Euro Stil, Gračanica i Hefest Computers.

Priznanja “Liderima biznisa TK 2016.”, uručio je ministar razvoja i poduzetništva, Nermin Hodžić. Tokom obraćanja, kazao je:

Promovišemo našu privredu, društvenu odgovornost onih koji su uzori za društvo da bi napredovalo, a ovo je dodatno povezivanje privrednika. Promocija poduzetništva je veoma važna zbog generacija koje nam dolaze, a i zbog nas samih i naše države u kojoj živimo.

“Turističke zvijezde TK 2016.”, predložila je Turistička zajednica TK, ispred koje se prisutnima obratila i priznanja uručila Merima Aljić, savjetnica direktora Turističke zajednice TK. Ovogodišnji dobitnici priznanja naših zvijezda turizma su: “Hotel Tehnograd”, “Hotel Zlača”, Banovići i “Hotel Orion”.

Prilikom obraćanja, izrazila je želju da se naredne godine svakoj od općina uruči priznanje, jer svaka je na svoj način posebna i daje doprinos razvoju turizma.

– Turizam je jedna svijetla tačka i on nas može izvesti iz ove situacije. Realizacija novih ideja i sadržaja u našoj državi je veoma važna za opstanak našeg društva, kazala je Merima Aljić, savjetnica direktora Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

U svim kategorijama, razni faktori su igrali ulogu pri odabiru. Svaki od dobitnika priznanja, ostavio je poseban trag u ovoj godini. Prilikom odabira, pažnja je posvećena proširenju proizvodnih pogona, otvaranja novih poslovnica, modernizacija opreme, ulaganja u cilju povećanja produktivnosti rada, nova zapošljavanja, društvena odgovornost…

Žiri koji je uspio izdvojiti tek nekoliko kompanija u kantonu u kojem privreda doživljava pozitivan trend rasta, nije imao ni malo lagan posao. Organizatori, ali i žiri smatraju da mnoge kompanije zaslužuju ovakvo priznanje. Pored toga, smatraju da su ovakve manifestacije korisne za privredu i da bi ih trebalo biti mnogo više. Privreda i privrednici su svjetlo ovog kantona i države. Oni su ti koji direktno doprinose razvoju te mogu spriječiti odlazak mladih u druge države.

Komentari