Fabrika sode Lukavac - Sisecam Chemicals
Fabrika sode Lukavac - Sisecam Chemicals

Lukavačke firme GIKIL i Sisecam soda Lukavac našle su svoje mjesto na listi deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine u protekloj godini prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na listi deset najvećih izvoznika iz naše zemlje u prošloj godini, bilo je sedam firmi iz Federacije, a među njima su i tri iz Tuzlanskog kantona: CIMOS TMD – automobilska industrija Gradačac te lukavačke kompanije  GIKIL i „Sisecam soda“ Lukavac.

“Iz TK izvezeno je milijardu i 270 miliona KM vrijednosti proizvoda, što je rast izvoza od 5,5 posto. U istom periodu ostavaren je i rast uvoza od 6,3 posto i uvezeno je roba u vrijednosti od milijardu i 520 miliona KM”, kazala je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju KPK Tuzla Edina Kurtić.

Sisecam soda Lukavac ima godišnji izvoz u vrijednosti 200 miliona, a uvozi tek 18 miliona KM, što znači da koriste preko 80 posto domaćih sirovina i materijala.

“Ponosni smo na činjenicu da smo svake godine među prvih deset izvoznika u BiH. U 2016. godini smo četvrti na listi najvećih izvoznika, a razlikujemo se po tome da ujedno nismo na listi najvećih uvoznika”, rekla je izvršna direktorica za finansije ”Sisecam soda” Lukavac Azijada Hadžihasanović.

Arcelor Mittal Zenica“ najveći je bosanskohercegovački izvoznik, a osim ove kompanije, na listi deset najvećih izvoznika iz BiH u prošloj godini, je još šest firmi iz Federacije BiH, dvije iz Republike Srpske i jedna iz Brčko Distrikta. Na drugom mjestu je „Prevent BH“ Visoko – Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet automotivima, zatim „Aluminij“ Mostar, „Alumina“ Zvornik i „Sisecam soda“ Lukavac.

“Global Ispat-Koksna industrija Lukavac” pronašla je svoje mjesto i na listi najvećih bh.  uvoznika za 2016. godinu zajedno sa „Holdina“ Sarajevo „Prevent“ Visoko, „ArcelorMittal“ Zenica, „Petrol BH Oil company“ Sarajevo, „Bimal“, zatim „Porsche“ Sarajevo, mostarski „Aluminij“ i „Cimos“ iz Gradačca.

Pri uvozu u TK uglavnom prednjače sirovine za proizvodnju, kameni ugalj, osnove za proizvodnju u plastičnoj industriji, dijelovi obuće, goveđe kože za proizvodnju obuće i namještaja, ali i lijekovi kojih je u 2016. uvezeno u vrijedosti 30 miliona KM.

Komentari