Lukavac će naredne godine tri puta povećati prihod za razvoj poljoprivrede. Njihovo opredjeljenje jeste intenzivirati razvoj poljoprivrede i kroz saradnju sa Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj od kojeg očekuju podršku od pola miliona KM.

 

Lukavac je velika općina koja ima značajne poljoprivredne potencijale. Smatraju da je ulaganje u ovaj sektor najbolji način angažovanja nezaposlenih građana. S tim vezi naredne godine u Budžetu planiraju izdvojiti 150 hiljada KM za poticaj razvoju poljoprivrede.

  • Ove godine smo pristupili realizaciji u okviru Programa IFAD sa nekoliko općina. Računamo da će Općina sa 150 do 200 hiljada podrške privući do pola miliona sredstava u poljoprivredu. To bi bilo praktično desetostruko uvećanje investicijsko-poljoprivrednog sektora. U tom smislu radimo na razvoju programa. Angažirali smo i stručna lica, tako da bi naredna godina trebala biti godina vrlo značajnog akcenta na proizvodnju hrane na našoj općini – ističe Edin Delić, načelnik Lukavca.

Općina je nedavno formirala i Zemljoradničku zadrugu, s ciljem udruživanja poljoprivrednika i njihovog zajedničkog djelovanje na tržištu. Zadruga „Lukavčanka“ trenutno broji 25 zadrugara, koji kroz zadrugu žele svoje proizvode približiti stanovnicima ove općine i Tuzlanskog kantona.

  • Prije svega spomenula bih viziju zadruge „Lukavčanka“ čiji je cilj razvijenje poljoprivrede na području Općine Lukavac. Radit ćemo na zapošljavanju ruralnog dijela stanovništva u sektoru poljoprivrede. Želimo da budemo konkurentni nekim drugim većim organizacijama – naglašava Alisa Džambić, direktorica OZ “Lukavčanka” Lukavac.

Lukavac za sada nema dovoljno poljoprivrednih proizvođača, te obradivu zemlju često u zakup daju i stanovnicima iz drugih općina, naglašava Suad Salibašić, predsjedavajući OV Lukavac. Po prvi put se ozbiljno upuštaju u pokušaj povećanja poljoprivredne proizvodnje, jer su svjesni da je to nephodno za bolje uslove života.

  • Lukavac je poznat kao privredni grad, kao grad radnika, zbog industrije koju imamo i mislim da je ovaj posao oko poljoprivredne zadruge te oko pokušaja podizanja poljoprivredne proizvodnje jedna novina i imamo osjećaj da je će to biti prihvaćeno – dodaje Salibašić.

Lukavac se bori sa predrasudama koje se odnose na zagađenost tla. Načelnik Delić naglašava da je se ta kontaminiacija odnosi na jako mali dio zemljišta koje se ne obrađuje.

  • Lukavac je sa oko 350 kvadratnih kilometara najveća općina na TK. Graničimo sa Zavidovićima, Banovićima, Maglajem. Mi imamo veliki potencijal i kada bismo govorili o poljoprivredi rijetko da ćete naći općinu, osim možda Gradačca koji gravitira Posavini koja ima kvalitetnije tlo. Imamo diverzitet koji može ponuditi različite vidove poljoprivredne proizvodnje.

Lukavac će poticati, između ostalog, proizvodnju organske hrane, ali i dodatni razvoj sela, za kojeg ističu da je najvažnije za razvoj poljoprivrede posebno u vrijeme pandemije korona virusa koje je našem društvu ukazalo na potrebu jačanja vlastitih proizvodnih kapaciteta.

 

Izvor: RTVTK

Komentari