Građani Lukavca godinama trpe problem nedostatka pitke vode i deponovanja smeća a unazad nekoliko godina otežana je isporuka industrijske vode koju JKP Rad Lukavac distribuira građanima Lukavca dok je lokalnoj deponiji „Potočari“ u Huskićima nedavno prijetilo zatvaranje.

Vođeni željom za rješavanje ovog problema, Općina Lukavac organizovala je studijsku posjetu u Sloveniju i Hrvatsku, a delegaciju Općine Lukavac uz načelnika Dr. Edina Delića činili su predstavnici ostalih političkih subjekata koji participiraju u Općinskom vijeću Lukavac.

Cilj posjete bio je upoznavanje s rješenjima za kojima su posegnuli naši susjedi, a koja bi mogla imati primjenu u našem gradu. Posjeta Velenju, Mariboru, Čakovecu, Donjem Kraljevcu i Desiniću imala je za cilj približiti viziju ovih rješenja političkim subjektima koji djeluju u zakonodavnoj vlasti u Lukavcu te podići interesovanje da svi zajedno rade na implementaciji ovakvih projekata.

Dvodnevni obilazak postrojenja započeo je u Velenju gdje je delegacija Općine Lukavac posjetila kompaniju Esotech. Radi se o kompanija s dugom tradicijom poslovanja čiji radnici se više od četiri decenije dokazuju kao projektanti i izvršioci tehnoloških sistema u različitim aktivnostima, od čega su za našu općinu bitne reference koje se tiču instaliranja fabrika za preradu proizvodnju pitke vode.

Nakon kratke prezentacije u prostorijama ove kompanije u Velenju uslijedila je posjeta postrojenju za proizvodnju pitke vode u dolini Salek gdje su predstavnici Općine Lukavac imali priliku vidjeti moderno postrojenje za proizvodnju vode.

Mi smo odabrali ovaj lokalitet iz niza razloga, a u prvom redu su sličnosti koje imaju Lukavac i Velenje. Činjenica je da iz mnogih lekcija koje su građani Velenja prošli, mi možemo nešto naučiti. Vidjeli smo jedno moderno postrojenje za preradu i proizvodnju pitke vode koje bi moglo, uz određene modifikacije biti primijenjeno i na našem jezeru. Ovdje smo u šarolikom sastavu, imamo predstavnike svih političkih grupacija iz OV Lukavac. Nije izborna godina, ali jeste predizborna, dakle mislim da je došao momenat kada moramo problem vodosnabdijevanja staviti na prvo mjesto. Moramo to zajedno kazati, ne da to bude program pojedinca ili pojedinog političkog subjekta, već to mora biti naš generacijski projekt. Ja pozivam sve političke subjekte da možda napravimo i neku političku platformu kojom ćemo reći da mi to želimo zajedno provesti, da se ne dijelimo po tom pitanju već da objedinimo našu energiju što će građani sigurno prepoznati i podržati. Ovom prilikom pozivam sve nas da zajednički krenemo u realizaciju ovih projekata, izjavio je Edin Delić za Lukavački.ba

Fabrika vode koja je instalirana u dolini Salek uz određene modifikacije primjenjiva je u Lukavcu, a cilj ove posjete bio je uvjeriti članove OV Lukavac da Lukavac može riješiti problem nedostatka pitke vode.

-Meni je bitno da vijećnici ovo vide, da znaju o čemu se radi. U Lukavcu, čak i među nekim stručnim krugovima postoje dileme oko toga da li su ovakvi projekti mogući u Lukavcu, ali evidentno je da se ovdje moglo vidjeti mnogo toga na osnovu čega se može zaključiti da ovo može biti rješenje za Lukavac. Ovo je potpuno primjenjivo kod nas, mi to možemo finansirati, to je sigurno samo je nužno neke stvari drugačije poredati. Mi moramo odvojiti proces vodosnabdijevanja od ostalih komunalnih naknada, moramo razviti financijski model plaćanja, reći građanima da će sigurno doći do promjene cijene vode u određenoj mjeri, ali najbitnije je da postoji način Lukavac dobije pitku vodu, kazao je Delić.

Vodosnabdijevanje Lukavca pitkom vodom više puta je bilo tema sjednica Općinskog vijeća Lukavac, a u narednom periodu planirano je finaliziranje projektno-tehničke dokumentacije i donošenje odluke, kako bi se u narednoj krenulo u izgradnju fabrike vode, što bi bio veliki uspjeh.

Mislim da je važno stvoriti kritičnu masu odlučnosti i razmišljanja o potrebi i načinu kako možemo riješiti ovaj problem. Ja ću biti kandidat za načelnika na narednim izborima, a mi nećemo do narednih izbora ovo završiti. Već smo započeli eksproprijaciju i izradu projektno-tehničke dokumentacije i sličnih stvari, ali potrebno je mnogo više pažnje ovom problemu. Sigurno je da će u kampanji primarna stvar biti rješavanje problema vodosnabdijevanja, ali ja ponovo pozivam političke subjekte da ne ostavljaju samo meni kao pojedincu ili mom političkom subjektu ovaj problem. Bez obzira kojeg načelnika Lukavac izabere, koji politički subjekt dobije većinu u vijeću, potrebno je dati zavjet građanima da ćemo zajednički raditi na tome da Lukavčani konačno u svojim slavninama dobiju vodu koja je dostojna vremenu u kojem živimo, kazao je Edin Delić.

Marko Škoberne, predsjednik uprave kompanije Esotech d.d koja izuzetno dobro poznaje područje Tuzlanskog kantona i Općine Lukavac smatra da Lukavac ima sve preduslove da uspješno riješi problem pitke vode, ali ostale ekološke probleme koje terete građane.

-Mi smo dugo godina u prijateljskim odnosima s gradom Lukavac, velika je čast da imamo delegaciju grada Lukavac u posjeti te da im možemo prezentirati naše projekte iz domena pripreme vode za piće i prečistače komunalnih i industrijskih otpadnih voda. Naša najveća referenca na Tuzlanskom kantonu je idejni projekt novog bloka Termoelektrane Tuzla,dakle blok 7, a imamo i jasne ambicije u pogledu pripreme pitke vode i na čišćenje otpadne komunalne vode u tom regionu. Mi smo delegaciji pokazali najmodernije postrojenje za pripreme pitke vode koje je prije četiri godine izgrađeno u Velenju, a slična tehnologija danas bi se mogla primijeniti u Lukavcu za čišćenje vode iz jezera Modrac i posluživanje pitke vode Lukavčanima, izjavio je za Lukavački.ba Marko Škoberne.

Jedan od gorućih problema u Lukavcu pored opskrbe pitkom vodom, predstavlja odvoz i deponovanje smeća, a postojeća deponija „Potočari“ u Huskićima ne ispunjava uslove za rad, pa je ranije ove godine istoj po nalog Federalne inspekcije prijetilo zatvaranje što je bi značilo da bi Lukavac svoj otpad morao odlagati u Doboju što je nepovoljno iz više razloga, a glavni su svakako financijske prirode.

Posjetom kompaniji „Surovina“ u Mariboru koja se bavi vađenjem sekundarnih sirovina iz ostatka otpada, delegacija Općine Lukavac imala je priliku vidjeti na koji način se može riješit problem s rješavanjem čvrstog otpada, odnosno recikliranje i ponovnu upotreba otpada.

Firma koja je usko povezana sa kompanijom Surovina d.o.o već uspješno djeluje na području naše općine, a to je Kemis d.o.o  koja se bavi se prikupljanjem, skladištenjem i odlaganjem opasnog otpada u industriji, okolišu, posebnom industrijskom čišćenju, obradi medicinskog otpada, proizvodnji i inženjerstvu.

Delegacija je tokom dvodnevne posjete boravila u Donjem Kraljevcu gdje je posjetila kompaniju Tehnix, vodećoj eko industriju u svijetu gdje je su predstavljeni modeli i načini na koji način se mogu riješiti problemi deponovanja otpada i reciklaže istog.

Rješavanje ovog problema u Lukavcu iziskuje posebnu pažnju obzirom da je Općina Lukavac ranije propustila izgraditi deponiju  nenamjenskim trošenjem namijenjenih sredstava, a također je otvorena dilema, da li je pravo rješenje deponija ili postrojenje za reciklažu i obradu otpada prema EU standardima.

U narednom periodu možemo očekivati predlaganje određenih modela za rješavanje ove problematike, a ako se usvoje ovi modeli i ako ih podrži većina u vijeću, Lukavac može dobiti rješenje problema koji je decenijama broj jedan za građane, a to je pitka voda u slavinama.

Evidentno je Lukavcu potrebno rješavanje problema pitke vode i zbrinjavanja otpada, a dvodnevna studijska posjeta u susjedne republike dokaz su i primjer kako se uz dogovor i zajedničko djelovanje može raditi u korist građana.

Komentari