U toku 28. Redovne sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa 58 glasova ZA usvojen je Zakon o Gradu Lukavac.

 

Ovo je posljednji korak do konačnog dobijanja statusa grada. Naime, usvojeni Zakon mora proći i Dom naroda, nakon čega je potrebno da prođe osam dana od objave u Službenom glasniku BiH.

 

-Na današnjoj sjednici obratila sam se lokalpatriotski i bila glas svojih sugrađana. Čekali smo ovaj dan nešto više od tri godine (10.07.2018. – 21.12.2021.). Sav trud i rad su se konačno isplatili, napisala je na zvaničnoj Facebook stranici Samira Begić, zastupnica u Federalnom parlamentu BiH.

Pored Lukavca status grada uskoro će ozvaničiti Bosanska Krupa, Orašje, Konjic, Stolac i Zavidovići.

U raspravi prije glasanja o navedenim zakonima, za riječ su se više javljali protivnici nego zagovornici.

Oni su isticali da je na djelu svojevrsna “gradomanija bez velikih razloga”, što su već iskusili ranijih 15 općina u FBiH, proglašenih gradovima u međuvremenu.

Protivnici su također govorili da ne treba djelovati protivustavno usvajanjem ovakvih zakona, do eventualnog usklađivanja ustavnih odredbi FBiH s odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.

Zagovornici su, pak, kao jedan od argumenata isticali da bi neprihvatanje značilo ‘apsolutnu nepravdu’ budući da je ranije, na osnovu istih kriterija, status grada dobilo 15 dotadašnjih općina u FBiH.

Inače, protiv usvajanja ovog zakona bio je jedino Klub zastupnika Naše stranke.

 

Komentari