Otvaranje ulice Žrtava genocida U Srebrenici, upravo na 25. godišnjicu genocida, bila je želja Građanske inicijative koja je pokrenuta 15. aprila, simbolično na Dan Armije BiH, a potom je i usvojena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac, piše RTV Lukvac.

 

Pokretač inicijative je dijete Srebrenice Samir Gabeljić koji je u julu 1995. godine kao dvogodišnji dječak ostao bez oca. Smatra da se ulicom i izgradnjom spomen-obilježja šalje poruku mira i suživota, ali i poruku da Srebrenica nikada neće biti zaboravljena.

Nakon mimohoda ulicama grada i odavanja počasti šehidima i palim borcima na tri spomen-obilježja, održan je prigodan program u ulici Žrtava genocida u Srebrenici na platou Centra za kulturu Lukavac na kojem će biti postavljeno i spomen-obilježje.

Mladi općine Lukavac poručili su da će ovakvih i sličnih manifestacija biti i ubuduće, a sa ciljem da se zločin, odnosno genocid, više nikada i nikome ne ponovi. Istakli su i da su spremni dati doprinos u stvaranju još boljih uslova za život i rad u gradu i općini u kojem žele ostati.

Opširnije na  RTV Lukavac.

Komentari