Zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu
Zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu

Općina Lukavac ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe, a u prilog tome ide i činjenica da se na prostoru ove općine nalazi pet nacionalnih spomenika BiH. To su: Hram svetog proroka Ilije u Puračiću, Vila Solvay, Crkva sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu, zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu i Čamdžića kuća u Puračiću.

Međutim, prema riječima našeg sagovornika, magistra historije Semira Hadžimusića, tek djelimično smo svjesni onoga što imamo u svom zavičaju.

– Prvi nacionalni spomenik na općini Lukavac proglašen je 2009. godine (Hram svetog proroka Ilije u Puračiću), dok su preostala četiri proglašena u periodu 2015/2016. godine. Moramo znati da kulturno-historijski spomenici jesu svjedoci naše prošlosti, da su dio našeg identiteta, kulturnog pamćenja, onoga po čemu jesmo i možemo biti i više prepoznatljivi. Naime, svi ovi spomenici su ne samo svjedoci  jednog perioda naše historije već su turistički potencijal za razvoj grada i cijele lokalne zajednice, ističe naš sagovornik.

Veliki turistički potencijal svakako ima Vila Solvay, te stara željeznička stanica u Lukavcu, mišljenja je Hadžimusić.

-U narednom   periodu  se  trebamo potruditi da ove postojeće nacionalne spomenike adekvatno zaštitimo, obnovimo i stavimo u funkciju. Neki od njih, kao što je Vila i stara željeznička stanica imaju potencijal da postanu mjesta za višenamjenske sadržaje kao npr. smještaj  ustanova  kulture,  umjetničkih  udruženja,  biblioteke,  galerije,  zavičajnog   muzeja, muzičke škole i slično.

Pored ovih pet nacionalnih spomenika BiH koji su ponos naše općine, postoji još nekoliko historijskih “bisera”, a koje ne smijemo zaboraviti samo zato što još uvijek nemaju status nacionalnih spomenika.

– Čaršijska džamija u Puračiću, koja je sagrađena 1923. godine na mjestu stare drvene džamije iz 1672. godine, trenutno je u postupku rješavanja statusa da li kao nacionalni spomenik ili samo kao registrovano dobro naslijeđa od kantonalnog značaja, što je sada. Tu je i stara džamija s haremom u Turiji na Ivkovini podignuta krajem 19. stoljeća. Spomen-kosturnica NOR-a također ima elemente da postane nacionalni spomenik BiH. U Lukavcu, građevine u Prvoj i Milerovoj ulici, počev od Zelengore, preko kolona, željezničke stanice, pa sve do vile trebaju imati posebnu pažnju, objašnjava Hadžimusić.

Iako status nacionalnog spomenika predstavlja prvi korak u njegovoj zaštiti potrebno je uraditi još mnogo toga da se provedu mjere zaštite i u konačnici obnovi neki spomenik. S obzirom na brojnost nacionalnih spomenika, naša općina se trenutno nalazi na petom mjestu u TK. Prednjače  Tuzla (13), Gračanica (9), Srebrenik i Gradačac (6), a za nadati se da će u nekom narednom periodu Lukavac postati bogatiji za još koji nacionalni spomenik.

Hram svetog proroka Ilije u Puračiću je prvo dobro koje je dobilo status nacionalnog spomenika još 2009. godine. Riječ je o pravoslavnom hramu sagrađenom u periodu 1896-1903. godine, koji je zamijenio staru drvenu crkvu iz 1881. godine. Ovaj spomenik ima historijsku, umjetničku, estetsku i simboličku vrijednost.

Hram svetog proroka Ilije u Puračiću
Hram svetog proroka Ilije u Puračiću

Vila Solvay sagrađena je u periodu između 1911-1913. godine sa prvobitnom namjenom da postane medicinska ustanova, ali je svoj rad započela kao radnička ambulanta. U stambenu vilu objekat je adaptiran početkom dvadestih godina prošlog stoljeća, a u njemu je od 1926. do 1944. godine stanovao direktor Fabrike sode, Fritz Miler.

Vila Solvay Lukavac
Vila Solvay Lukavac

Crkva sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom u Lukavcu izgrađene su po projektu čuvenog arhitekte Karla Paržika, u periodu 1928-1930. godine. Ova crkva ubraja se u tip jednobrodnih crkvi zidanih kamenom i opekom s kvadratnim svetištem na sjeverozapadu i bočno izvedenim zvonikom na jugoistoku. Župa u Lukavcu je osnovana još 1910. godine, tada pod imenom sv. Anđela Čuvara, a od 1932. nosi ime Sv. Ante Padovanskog.

Crkva sv. Ante Padovanskog
Crkva sv. Ante Padovanskog

Zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu je ujedno i prva  gradska željeznička stanica u ovom mjestu, smještena na pruzi Doboj-Simin Han. Pruga je puštena u promet 1886. godine, a objekat stanice u Lukavcu podignut je nakon izgradnje Fabrike sode, poslije 1893. godine. Nažalost danas je ona prepuštena zubu vremena, ali i dalje ima dokumentarno-historijsku i ambijentalnu vrijednost.

Zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu
Zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu

Čamdžića kuća u Puračiću je rijetko očuvan primjer bosanske brvnare sa čardakom među rogovima. Kuća potiče iz osmanskog perioda. I danas ima svoje drvene demire i sistem zatvaranja vrata , tzv. mandal. Iako sada nije pokrivena svojim nekadašnjim drvenim pokrovom, zavređuje veliku pažnju.

Čamdžića kuća u Puračiću
Čamdžića kuća u Puračiću

 

Komentari