U općini Lukavac će se od 3. maja 2018. do 5. maja 2018. godine , pod pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH, Vlade TK i Općine Lukavac, održati šesnaesti međunarodni sajam turizma i ekologije List 2018., u sklopu kojeg će se održati i takmičenje turističko-ugostiteljskih škola.

Svrha ove manifestacije je promocija turističkog potencijala Tuzlanskog kantona te Bosne i Hercegovine, ali i zemalja izlagača iz regije i šire. Takmičenje turističko-ugostiteljskih škola nazvano “Oni dolaze” održat će se 4. maja 2018. godine, a na takmičenju sudjeluju slastičari, kuhari, konobari, barmeni te turistički tehničari.

Cilj takmičenja je razvoj i unapređenje turističke djelatnosti, usavršavanje obrazovanja u turizmu, razmjena iskustava škola, sticanje novih znanja te razvijanje takmičarskog duha kod učenika. Slastičari će na takmičenju morati izraditi dvije poslastice od postojećih namirnica, a prilikom ocjenjivanja vrednovat će se inventivnost i kreativnost jela, sastav i okus te sama prezentacija.

Organizator takmičarima osigurava uslove za izradu slastica, termo blok, tekuću vodu, osnovne namirnice i posuđe za izradu, a takmičari trebaju donijeti  inventar za serviranje te prateće namirnice za dekoraciju i serviranje. Ocjenjivanje i nadgledanje takmičenja izvršit će Centar za edukaciju kadrova – CESPU Sarajevo, a po završetku takmičenja proglasit će se pobjednici te će im se dodijeliti priznanja i prigodne nagrade.

Komentari