Fahrudin Skopljak - Foto: Oslobodjenje.ba
Fahrudin Skopljak - Foto: Oslobodjenje.ba

Nizom aktivnosti ove godine na području Tuzlanskog kantona bit će obilježen 15. april, Dan formiranja Armije RBiH.

Kako je istakao Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, zakonom o značajnim datumima, događajima i ličnostima TK-a, Dan Armije jedan je od pet događaja čije je obilježavanje u nadležnosti ovog ministarstva.

Također, posebnom odlukom Ministarstvo je za nosioca operativnih aktivnosti ovlastilo Savez demobilisanih boraca TK-a.

– S obzirom da se radi o jednom jubileu i jednom od najznačajnijih datuma u našoj novijoj historiji , mi želimo da to ovoga puta bude sa jednim posebnim dostojanstvom. Imat ćemo niz humanitarnih akcija poput dobrovoljnog darivanja krvi i druga kulturna dešavanja. Centralna manifestacija i cjelodnevno druženje boraca, ove godine, bit će upriličeno u Planinarskom domu „Svatovac“ u Poljicu. Očekujemo oko 500 boraca iz svih općina sa područja TK, da dođu, da se druže i učestvuvju u sportskim takmičenjima, kazao je ministar Skopljak.

13. aprila planirano je polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju u Lukavcu i Poljicu. Nakon toga bit će upriličeno postrojavanje učesnka manifestacije i obraćanje predstavnika boračke populacije, kao i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti.

U subotu, 15. aprila u Tuzli, planirano je polaganje cvijeća na spomen-obilježju Slana Banja i ispred zgrade MUP-a TK, te održavanje Svečane akademije u BKC Tuzla, u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma.

Komentari