Ronioci Eko-ronilačke grupe iz Lukavca svojim fotoaparatima zabilježili su fascinantne prizore podvodnog života u jezeru Kop kod Tuzle. Jezero je, ističu oni, po svojoj bistrini na samom vrhu, što im omogućava da zabilježe fotografije koje promatrače ostavljaju bez daha.

 

– Dubina jezera Kop je 35 metara, a biljni i životinjski svijet obitava na dubinama do četiri metra. Voda na deset metara dubine je hladnija, a na samom dnu je desetak stepeni Celzijevih – ističe Bilal Šarić, vođa Eko-ronilačke grupe iz Lukavca.

U sastavu Eko-ronilačke grupe nalaze se invalidi, ali i momci koji su željni avantura i istraživanja.

Jedan od njih je sasvim slučajno u Neumu zaronio u podvodni svijet i od tada istraživanje morskih i jezerskih dubina mu je glavna preokupacija u slobodno vrijeme.

– Idemo na takmičenja širom regiona, ali i nama dolaze prijatelji iz Srbije i Hrvatske. Vjerujte da i oni kažu kako je voda u jezeru Kop jedna od najbistrijih u kojima su ronili. Znate da postoje priče kako se jezero treba pretvoriti u šljačište. Jezero se, prema mom mišljenju, mora sačuvati jer je neprocjenjivo blago – smatra Šarić.

On je 1994. godine ostao bez desne noge, a granata koja je eksplodirala u njegovoj blizini značajno mu je oštetila i lijevu nogu. Ipak, svoj životni smisao je pronašao u ronjenju kao i niz ratnih vojnih invalida.

– Poslije ove terapije niko od nas ne koristi lijekove. Neko će reći kako mi nosimo opremu koja je težine i do 40 kilograma. No, to nije ništa u odnosu na naše psihofizičko rasterećenje. Nama je ovaj sport popravio kvalitet života, ali i pokazao kako osobe sa invaliditetom mogu biti društveno korisne – ističe naš sagovornik.

Jezero Kop su preronili uzduž i poprijeko. Ponavljaju kako svaki put zabilježe neki novi fascinantni prizor. Osim s ronilačkom opremom, pod vodu idu s fotoaparatima koji su prilagođeni osobama s invaliditetom.

– Moj prijatelj Elvir Mahmutović nema desne ruke, ali je prilagodio platformu fotoaparata za sebe i na takmičenjima redovno osvaja medalje – zaključuje Bilal Šarić, koji poziva sve zainteresirane građane da se pridruže Eko-ronilačkoj grupi iz Lukavca.

Komentari