Na našu e-mail adresu stiglo je saopštenje Asocijacije mladih OO PDA Lukavac sa naslovom “Osvrt na političku scenu općine Lukavac”, a isto prenosimo u nastavku bez izmjene.

 

Bosna i Hercegovina opasno tone u totalitarizam.

Poigravanje sa lokalnim izborima i opasna prijetnja neodržavanjem istih, ugrožava temeljne postulate demokratije. Izbori su svetinja svakog demokratskog sistema, i ni po koju cijenu ne smiju biti dovedeni u pitanje. Umjesto da rješavaju nagomilane političke i egzistencijalne probleme u državi (koje su sami proizveli) vladajući trguju stranačkim mjestima u izbornoj komisiji, Ustavnom sudu i drugim  (po definiciji) politički neutralnim tijelima.

U svakoj, iole civilizovanoj demokratiji, kada jedna vlada ne donese Budžet, automatski biva smijenjena. Samo u BiH,  može da vlada Vijeće ministara koje blokira izglasavanje Budžeta institucija BiH.

Također, vlada u tehničkom mandatu, što je slučaj sa Vladom Federacije BiH, dvije godine nakon izbora, donosi budžet i sve važne odluke, kao da je legitimno izabrana.

Mostar, već dvanaest godina nema izbora niti formiranog gradskog vijeća, a njime upravlja jedan čovjek kao da ga je naslijedio po dinastičkoj logici.

Odluke Ustavnog suda kao i Međunarodnog suda u Strazburu se ne provode, i nikoga ni na šta ne obavezuju.

Sve to, i mnogo drugog, kod nas se uzima zdravo za gotovo.   Vlast se ponaša bahato i protuzakonito, a narod šuti i trpi.

Dokle?!

Komentari