Ovo saopćenje za javnost upućujemo svim građanima općine Lukavac koji ne žele izaći na izbore 15. Novembra 2020. godine:

O POLITICI

Politika nije ni nauka ni umjetnost, već igra za moć i igra sa moći. Ta igra nije zabava, već strašno ozbiljna stvar i zato su u njoj strah i fanatizam češći od humora i smijeha. Njenim pravilima podliježu ne samo oni koji žive od politike i bore se za moć već i oni koji samo posmatraju ili stoje po strani i okreću politici leđa. Ravnodušnost prema politici još nikad nije garantovala da neće biti pogođen njenim posljedicama. Nepolitičnost je sastavni dio politike.

Politika je dio života, ali ne i sam život. Ona nije sve u životu čovjeka. Osnovni zakon demokratske politike glasi: SVAKI ŽIVOT JE VRIJEDNIJI OD BILO ČIJEG ILI BILO KOJEG POLITIČKOG UVJERENJA. Zato se politika ne može prepustiti samo političarima. Zbog toga postoje birači, izbori i demokratske institucije. Politika je opšta stvar, što znači da mora biti dostupna svim građanima bez izuzetka. NAJBOLJA POLITIKA JE ONA KOJA NAS UČI DA SAMI VLADAMO SOBOM, DA ŽIVIMO ZAJEDNO SLOBODNIJE I BOGATIJE NEGO DO SADA. Svaki građanin je politički čovjek kad glasa. Pravo glasa je privilegija, samom činjenicom da ga ne posjeduju svi u jednom društvu. Zato ga treba znati mudro iskoristiti.

GRAĐANI, SVOJIM GLASOM VI BIRATE SVOJU BUDUĆNOST, IZBORI NISU PROSTO GLASANJE VEĆ ISPIT IZ POLITIČKE ZRELOSTI I GRAĐANSKE ODGOVORNOSTI, ZATO PAŽLJIVO BIRAJTE!

O VLASTI

Mjesto vlasti je, u načelu slobodno što znači da ona nikome ne pripada apriori i zauvijek. Vlast nije ono što imaš, već ono što si uvijek već izgubio. CIJENA VRŠENJA VLASTI JE ODLAZAK S VLASTI ILI PONOVNI IZBOR. Onaj ko je na to mjesto izabran demokratskim putem, nužan je i legitiman ali uvijek samo privremeni predstavnik naroda na vlasti. Vlast je „bič u rukama“ onoga kome je narod dao povjerenje. Demokratska borba za vlast je osnovna vrijednost svakog demokratskog društvenog uređenja. VLAST NIJE CILJ, ONA JE SREDSTVO. Ali, se demokratska politika ne može svesti samo na borbu za vlast. U modernim demokratskim državama sva vlast pripada narodu kao skupu svih građana koji u njoj žive. Nije bitno ko vlada, sve dok je one koji vladaju moguće smijeniti glasanjem, bez nasilja.

Odlučite kako mislite da je potrebno u ovom datom periodu. Samo ne dozvolite da se sa vama više manipuliše. Prekinite manipulacije moćnika. Odlučite i birajte po vašim procjenama.

SLOBODNO – ODGOVORNO – DOSTOJANSTVENO!

Press služba LDS BiH Lukavac

Vaš izbor za načelnika Lukavca ?
Vaš izbor za načelnika Lukavca ?

Komentari