U nastavku donosimo saopštenje za javnost Omladinske grupe “Kvart” te fotografije sa provedenih akcija ove grupe u proteklom periodu:

Omladinska grupa “Kvart”, osnovana u februaru 2017. godine kao neformalna grupa nezadovoljna zbog položaja mladih u svojoj lokalnoj zajednici, a okupljeni oko Grupe za dobrobit djece koja je na inicijativu međunarodne organizacije World Vision oformljena krajem 2016. godine, koju čine predstavnici/e javnih institucija, obrazovnih institucija i organizacija civilnog drustva, jedna je od organizacija koja radi aktivno na kreiranju Lokalnog akcionog plana za dobrobit djece općine Lukavac i potpisnici smo Zajedničke izjave o saradnji o dobrobiti djece na lokalnom nivou.

Prošli smo niz edukacija i obišli jedan od najaktivnijih Omladinskih centara „Pod istim suncem“ iz Jablanice, od kojih smo prikupili informacije na koji način jedan omladinski centar funkcioniše, radi, okuplja djecu i mlade i uzima učešće u kreiranju strateških dokumenata na lokalnom nivou.

Iza nas je niz aktivnosti koje smo spreveli u partnerstvu sa organizacijama Rotaract i Interact Club Lukavac, ASuBiH LT Lukavac, Grupa za dobrobit djece Lukavac, World Vision u BiH, Narko – Ne, UG “Mali svijet” i mnogim drugim. U prethodnom periodu radili smo na uređenju radnog prostora i mjesta za druženje mladih u Domu kulture Lukavac, s ciljem da mladi sa područja naše općine znaju da postoji mjesto na koje mogu rado doći i pridružiti nam se u aktivnostima koje se tiču djece i mladih.

Organizovali smo uličnu akciju pod nazivom „Nasilje je zločin, prijavi ga!“, koja je za cilj imala da informiše i senzibilizira građanstvo, sa akcentom na mladu populaciju, po pitanju prevencije i suzbijanja nasilja. Učešće smo uzeli i u uličnoj akciji „Ljubav ne boli! Dižem glas protiv nasilja!“, koju su organizovale članice Udruženja Amica Educa Tuzla, Mreža Žena policajaca i Koalicija za borbu protiv mržnje.

Akcija uređenja dvorišta obdaništa te ukrašavanje zidova u prostorijama i na fasadi, oslikavajući interaktivne igre za djecu i sađenjem sadnica pokazali smo da djeci da prostor u kojem svakodnevno borave sa malo truda može biti mnogo bolji i ljepši, ali i da se mladi u našoj zajednici aktiviraju, da iznesu svoje ideje i pokažu kreativnost.

Odazvali smo se na veliki broj humanitarnih akcija, pomagali smo našim sugrađanima i sugrađankama doniranjem odjeće i obuće, kao i osnovnih životnih namirnica. Podržali smo organizovanje Karate kupa Lukavac 2017., uzeli učešće u Naučno-istraživačkom kampu za mlade 2017., Rotary cup-u 2017., kampanju “Budi Mali svijet” s ciljem osposobljavanja Centra za ranu intervenciju, ukazujući na važnost izgradnje osnovnih životnih vještina kod mladih, obrazovanja i bavljenja sportom i humanitarnim radom.

Iz svega navedenog proizašla je velika potreba mladih za aktivno uključivanje u pronalaženju rješenja na mapirane probleme što je rezultirano sve većim brojem mladih koji su se pridružili tadašnjoj neformalnoj grupi, a sada već zakonski formalnoj Omladinskoj grupi “Kvart”.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve mlade sa područja naše općine da nam se pridruže, da iznesu svoje ideje, probleme, prioritete i da zajedno gradimo ljepšu, zabavniju, interesantniju i ispunjeniju zajednicu za sve. Promjene se ne dešavaju same od sebe. Svakodnevni izazovi sa kojima se mi mladi suočavamo su kočnice za naše napredovanje i usavršavanje, ali gdje ima volje, ima i načina.

Budite dio promjene i priključite nam se!

Mi smo kreativni/e, volonteri/ke, aktivni/e, ravnopravni/e i tolerantni/e, jer mi smo KVART.

Komentari