Završen je “Folkfest” Skoplje (23-27. juli 2022) na kojem je Kulturno-umjetničko društvo “Rudar” Lukavac predstavljalo  Bosnu i Hercegovinu. Na festivalu su učestvovali predstavnici 14 zemalja sa tri kontinenta, a KUD „Rudar“ se predstavilo sa tradicionalnim igrama iz Bosne i Hercegovine uzevši učešće u sve tri večeri festivalskog programa.

 

Finalnu večer uživo je prenosila državna televizija Sjeverne Makedonije.

Tokom boravka u Skoplju predstavnici KUD „Rudar“ su imali prijem kod načelnika Općine Čair, gdje im je uručena plaketa Majke Tereze. Također, učestvovali su na seminaru o tradicionalnim narodnim plesovima i modernim igrama kojeg je organizovao Ansambl „Emin Duraku“.

Prilikom boravka u Skoplju i učešća na festivalu učesnicima iz drugih zemalja (Sjeverna Makedonija, Bugarska, Rumunija, Azerbejdžan, Ukrajina, Meksiko, Čile…), kao i svim gostima festivala predstavljeni su segmenti nematerijalne kulturne baštine i tradicije Bosne i Hercegovine, sklopljena su nova prijateljstva i razmjenjena stručna iskustva.

Pokrovitelji festivala bili su Općina Čair, Grad Skoplje i ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije.

KUD „Rudar“ se ovom prilikom zahvaljuje organizatorima i dobrim domaćinima u Skoplju, članovima i simpatizerima društva, Gradu Lukavcu i Vladi Tuzlanskog kantona.

 

Komentari