Kulturno umjetničko društvo Devetak, osnovano je 2011. godine.

Relativno mlado društvo do sada je gostovalo na brojnim nastupima i manifestacijama. Od osnivanja do danas na adresu ovog društva konstantno stižu mnogi upiti za nastupe.

Pojedini su već prešli u tradiciju i manifestacija bez njih djeluje kao nezamisliva. Društvo broji oko 100  članova raspoređenih u nekoliko sekcija. Najbrojnija je folklorna.

kud

Osnovna misija Društva je njegovanje bosanskohercegovačke kulturne baštine, tradicije i običaja naroda u Bosni i Hercegovini. Pored toga još jedan od ciljeva je okupljanje mladih, razvijanje svijesti o značaju održavanja kulture i običaja, kao i edukacija.

kud devetak

U vrijeme kada imamo sve manje kulturnih manifestacija, članovi KUD Devetak nastoje svojoj mjesnoj zajednici, općini pokazati da im je stalo do tradicionalne igre, muzike i plesa.

Težišne aktivnosti KUD Devetak su obilježavanje svih važnih datuma. Pored manifestacija za praznike, tradicionalno se održava i akcija čišćenja i uređenja naše mjesne zajednice. To je jedan od načina da mladima prenesemo značaj ekološke osviještenosti, priča Ermin Jusufović, predsjednik KUD „Devetak“.

Svoj rad, tradiciju i kulturu imali su priliku pokazati publici širom Bosne i Hercegovine, kao i van granica – u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Turskoj.

Neki od značjnih nastupa Društva su: Lukavački sajam turizma “LIST”, Majski dani otpora ” TREPALA – SKRESCI”, nastupi na mnogobrojnim smotrama folklora i to u: Puračić, Bikodže, Prokosovići, Dobošnica, Lukavac Mjesto, Malešići, Omerbegovača, Brka, Tinja, Bukinje, Tojšići, Vukovije, Suha, Srebrenik, Doboj, 4. Međunarodni festivali folklora u: Hrvatskoj (Beničanci, Osijek) , Crna Gora ( Ulcinj, D’olcinium festival), Mađarska (Harkanj), Turska(Istanbul, Inegol, Bursa).

putovanje u tursku

U narednom periodu imamo dosta planiranih aktivnosti. Od sljedećih aktivnosti u avgustu nas očekuju nastupi u Puračiću, Omerbegovači i Bikodžama, početkom septembra nastup u Harkanju i u oktobru u Ulcinju, ističe Jusufović, te dodaje da je u pripremi i tradicionalna manifestacija-  4. Festival kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Devetak 2016”. Ove godine će se održati 27. Augusta. Festival je međunarodnog  karaktera.

Na festivalu ćemo ugostiti 12. društava koji će imati priliku da se predstave devetačkoj publici. Prvi festival je bio državnog karaktera, dok su  posljednja dva međunarodnog, ističu iz KUD-a.

DSCF5190

Članovi, uprava i koreografi Kulturno-umjetničkog društva „Devetak“, vrijedno rade na pripremi ovogodišnje težišne aktivnosti. Mjesna zajednica Devetak 27. augusta zasjat će u pravom svjetlu: muzike, zabave, druželjubivosti i gostoprimstva. Domaćini će ugostiti učesnike i publiku, ali i pokazati da se lijepe stvari kriju u malim područjima. Oni su ti čuvari tradicije, koji nikada neće dozvoliti da se kulturni običaji bace u zaborav.

 

M.B

Komentari