Ilustracija - Foto: Lukavacki.ba
Ilustracija - Foto: Lukavacki.ba

Ekipu KK “Lukavac” u sedmom kolu A1 lige za košarkaše očekuje najteže gostovanje u dosadašnjem dijelu prvenstva gdje će ih na parketu dvorane na Mojmilu dočekati KK “Burch”, trenutno jedna od najboljih ekipa u ligi.

Lukavac ide na naredno gostovanje sa “kreditom” pobjede nad bugojanskom Iskrom iz prošlog kola na domaćem terenu, tako da i pored pomalo neočekivanog ulaska u sezonu,  sa tri poraza na isto toliko gostovanja, zahvaljujući dvije pobjede kod kuće još uvijek ne zvone zvona za uzbunu. Uz negativan omjer pobjeda i poraza “crveni” se nalaze na osmom mjestu na tabeli. Ono što bi za Lukavac, pored sad već uobičajenih problema sa kojim se susreću u posljednje vrijeme, a tiče se nekompletnosti igračkog sastava na treninzima i utakmicama, mogao biti problem u ovome susretu je način igre Burcha, odnosno maksimalno brz protok lopte i agresivna igra u odbrani, pogotovo na unutrašnjim pozicijama, koji je rezultirao protekle sezone najtežim porazom Lukavca rezultatom 101:84. U odnosu na prošlogodišnji susret na Mojmilu, od igrača koji su pohvalno odigrali taj meč, uz Velića tu su još i Jamaković, te Šećerović, pa se može reći da je sa novim igračima  Burch jači u ovoj sezoni. Lukavac će i u ovom susretu nastupiti bez Mujkića, zbog poslovnih obaveza, dok je upitan i nastup najboljeg igrača  Islamovića, što automatski Lukavac stavlja u potpuno nepovoljan položaj.

Burch je trenutno na drugoj poziciji na tabeli sa četiri ostvarene pobjede i ubilježena dva poraza na gostujućim terenima u Travniku i Srebreniku. Poraz od Gradine svakako je ostao upečatljiv po povredi najboljeg igrača Burcha, ujedno i kapitena tima Mirze Velića, koji i u ovogodišnjoj sezoni predstalja glavnu pokretačku snagu tima iz Sarajeva. U odnosu na proteklu sezonu ekipu je napustilo nekoliko pojedinaca koji su igrali bitnu ulogu u ekipi trenera Kemala Šećerovića, ali su Burch pojačali i već se pokazali kao dobra opcija, te opravdali status pojačanja Adnan Karšić, Asim Ahmedić, Husein Alivodić, Elmin Hadžihasanović, Vedad Agić, Faris Rešidović, dok je Admir Džihan, izvrsni  bek Proma iz prošle godine, zadobio povredu zbog koje još uvijek nije pokazao svoj potencijal u Sarajevu.

Da su pojačanja rasteretila u napadu Velića, pokazuje i susret proteklog kola u kojem je Karagić u pobjedi nad Igmanom bio najefikasniji strijelac sa 23 poena, te se za sada pokazuje kao najbolje pojačanje Burcha. Asim Ahmedić, nekadašnji igrač tuzlanske Slobode, je također igrač na kojeg će igrači Lukavca morati obratiti pažnju. Kapiten Burcha, zvanično najbolji igrač lige za proteklu godinu, Mirza Velić je i u ovoj sezoni predvodnik svoga tima, u utakmici sa Igmanom  sa 17 poena, osam skokova i pet asistencija učestvovao u pobjedi Burcha na Ilidži.

Utakmica KK “Burch” – KK “Lukavac” igra se u SD “Mojmilo” u subotu (26.11.2016) sa početkom od 15:30 sati.db

Ostali parovi:

KK “Gradina Tešanj” – KK “Vogošća”

KK “Iskra” – KK “Travnik”

KK “Turbina” – KK “Igman”

KK “Promo”- OKK “Čelik”

Slobodna je ekipa Gradine Srebrenik

Komentari