KK Lukavac - KK Iskra Bugojno Foto: Lukavacki.ba
KK Lukavac - KK Iskra Bugojno Foto: Lukavacki.ba

Košarkaši Lukavca ostvarili su drugu pobjedu u ovoj sezoni na domaćem terenu, ovoga puta nad Iskrom iz Bugojna rezultatom 70:56 (15:19, 17:11, 15:12, 23:14), kojom su iza sebe na dnu ligaške tabele ostavili upravo svog suparnika, kao i Gradinu iz Tešnja, jedine ekipe koje su Lukavčani visoko porazili u ovogodišnjem prvenstvu.

Uzimajući u obzir da su gosti debitanti u ligi i da je Lukavac u ovome susretu imao imperativ pobjede, utakmica je neočekivano loše započela po domaći sastav. Odbrana koja je u dosadašnjem dijelu sezone, i pored poraza, dosta solidno funkcionisala, nije imala rješenja na samom početku za Spasova, zahvaljujući kojem je ovaj period i pripao ekipi iz Bugojna rezultatom 19:15.

Negativan početak iz prve dionice po Lukavac, od samo početka drugog perioda “natjerao” je domaće na agresivniji pristup u odbrani i  spuštanje lopte u napadu na najboljeg strijelca Mirnesa Islamovića, zahvaljujući kojem Iskra nije ranije stvorila veću prednost. Osovina oko koje se u napadu Lukavca sve “okretalo” u prošlogodišnjoj uspješnoj sezoni Ćosić – Islamović – Nešić, započinje sa angažovanijom igrom u napadu, te Lukavac ubrzo vraća pozitivan rezultat u svoju korist na isteku poluvremena koje je završeno rezultatom 32:30 za domaći tim.

Treći period su gosti dosta dugo držali u neizvjesnosti malobrojnu lukavačku publiku, ali onda bekovski par Nešić-Toplak prave dugo željenu seriju kojom postižu osjetniju prednost za Lukavac.

Upravo ovaj bekovski dvojac, koji je pokrenuo ekipu na kraju trećeg perioda, koji je završen rezultatom 57:42 i započeo je kraj nada Iskre za pobjedom u ovome susretu. Trojka Nešića preko ruke kojom je Lukavac otišao na dvocifrenu prednost, primorala je trenera gostiju da pozove odmor za svoje igrače koji više nisu mogli sakriti nervozu u igri. Očekivanja i želje Bugojanaca za pobjedom, koju su najavljivali uoči susreta, kako se približavao kraj susreta sve su bile manje izgledne, te je Lukavac na kraju zabilježio zasluženu pobjedu rezultatom 70:56.

Na kraju susreta, Mujo Kovačević, trener Iskre je imao određene primjedbe na suđenje, ali da prave razloge treba potražiti prvenstveno u redovima svoje ekipe mogli smo se uvjeriti kada je ispred gostujuće svlačionice nastupila tuča među igračima Iskre, što dovoljno govori o tenzijama koje je ovaj poraz od Lukavca izazvao kod Bugojanaca. Za Lukavac, koji u narednom kolu igra susret na Mojmilu protiv Burcha ova pobjeda je bila imperativ, da se nakon poraza u gostima smiri atmosfera u ekipi, te da sa manje opterećenja krene na novo gostovanje put Sarajeva.

KK „Lukavac“ Lukavac: Jaraković, Nešić -15, Ćosić – 8, Toplak –  12, Mujkić, Imamović, Đuzić, Halilović, Moranjkić, Hrvanović – 1, Mešetović – 8, Islamović – 26. Trener – Mićanović

KK „Iskra“ Bugojno: Spasov – 16, Seferović – 6, Bećić – 12, Šehić, Tataraga, Kurić – 4, Tomić – 4, Delić, Pandžo A. – 8, Pandžo M. – 6. Trener – Kovačević.

Komentari