Dalibor Perišić - Ariv

Proteklog vikenda odigrana su redovna prvenstvena košarkaška kola u kojima su uz gostujući poraz KK “Lukavac” od KK “Burch” na Mojmilu, košarkaši iz Lukavca nastupali sa relativnim uspjehom.

Košarkaši Lukavca su u okviru sedmog kola A1 lige BiH poraženi na gostovanju na Mojmilu od Burcha rezultatom 84:63. Lukavčani su, i na ovom gostovanju, nastupili bez Mujkića i Imamovića, te sa smanjenom rotacijom doživjeli novi poraz van Lukavca. Uz pomalo nevjerovatnih 50 posto uspješnosti za tri poena ekipe Burcha, u odnosu na nešto više od 20 posto naših košarkaša, za ovako visoki poraz Lukavca zaslužan je i čudan sudijski kriterij, što nam je potvrdio Adnan Ćosić, kapiten KK “Lukavac”:

“Moram reći da je pobjeda Burcha zaslužena, ali svakako treba istaknuti i suđenje koje je bilo u najmanju ruku loše. Neću reći da smo svjesno oštećeni, ali ovakav kriterij je svakako išao na ruku domaćim igračima. Od početka susreta sudije su imale čudne odluke prema obje ekipe. Polovinom trećeg perioda meni je dosuđen četvrti prekršaj, bez da sam imao uopšte kontakta sa protivničkim igračem. Na moj upit šta je dosuđeno, drugi sudija mi je odgovorio da je pogriješio, ali da igramo dalje. Moram istaknuti da je bilo i problema za zapisničkim stolom i sa mjerenjem vremena pogotovo kada smo “ganjali” rezultat, ali opet podvlačim da je Burch zaslužio pobjedu. Na samom otvaranju Burch je pogodio par trica sa osam metara, nakon čega smo bili prinuđeni da se vraćamo u utakmicu. Veći izbor i rotacija kod domaćih je donijela prevagu, za ipak previsok rezultat na kraju”.

Lukavac je na omjeru 2:4 i sa osam bodova nalazi se na osmom mjestu tabele. U narednom kolu na domaćem terenu će dočekati ekipu KK “Travnik”.

U Ligi 10 Prvenstva BiH je sarajevski Spars, za koji je nastupio Dalibor Peršić, iznenađujuće visoko porazio ekipu Širokog na Pecari rezultatom 102:88. Peršić je i u ovom kolu nastavio sa odličnim partijama, te je u pobjedi nad svojim nekadašnjim timom, ubacio 22 poena, čemu je dodao i tri skoka i dvije asistencije. Spars je nakon ovog kola na drugom mjestu na tabeli sa 10 bodova.

Nedžad Muratović je sa OKK “Sloboda” u Mejdanu u okviru šestog kola Lige 10 dočekao ekipu Građanskog iz Bijeljine, koju su nakon produžetaka savladali rezultatom 83:81. Muratović je, kao i kompletan tim Slobode, protiv najslabijeg u ligi odigrao neprepoznatljivo i iznenađujuće loše. U teško izborenoj pobjedi “Nečko” je učestvovao sa tek tri poena. Sloboda se trenutno nalazi u sredini tabele sa omjerom 3:3.

U okviru četvrtog kola A2 lige – grupa Sjever u Gračanici je odigran kantonalni derbi susret između KK “Gračanica” i KK “Živinice 78”. Pobjeda je na kraju otišla na stranu gostiju rezultatom 73:68. Gračanica je u susret ušla oslabljena, sa velikim brojem povrijeđenih i rovitih igrača, posebno iz razloga što je najbolji igrač i strijelac tima Denis Ibričić nastupio sa ozljedom noge. U utakmici koju je obilježio bek gostiju Drae Murray sa 39 poena.

Ibričić je postigao osam poena uz šest skokova uprkos smanjenoj minutaži sa pogoršanom povredom skočnog zgloba. Kenan Gegić nije ulazio u igru za Gračanicu. Osim Murraya dobru partiju kod gostiju, prvenstveno u odbrani, odigrao je i Adnan Đulović, prošlogodišnji centar ekipe Lukavca, sa osam poena i 23 skoka.

Živinice nakon ove velike pobjede u Gračanici nastavljaju sa borbom za vrh tabele, dok Gračanica u narednom kolu mora tražiti priliku da anulira ovaj poraz na domaćem terenu ukoliko želi da ostane u igri za ulazak u viši rang.db

 

Komentari