U Lukavcu je još uvijek na snazi Rješenje o zabrani vode za piće iz Centralnog vodovoda.

Najnovija hemijska analiza vode koju je radio Zavod za javno zdravstvo TK pokazala je da je koncentracije teškog metala mangana u vodi i dalje četiri puta veća od dozvoljene, piše RTV Slon.

„Izdali smo urgenciju građanima da  zbog povećanog procenta mangana, u vodi koja se distribuira građanima, vodu mogu koristiti isključivo za sanitarne potrebe, ni u kakve druge svrhe, sve do daljnjeg, dok se stanje ne normalizira“, kazao je za RTV Slon Edin Kadić, sanitarni isnpektor Općine Lukavac.

Kadić dodaje da je neizvjesno kada će doći do poboljšanja stanja zbog evidentne suše i nemogfućnosti pročišćavanja vode.

S druge strane, saopćenjem za javnost obratio se GIKIL koji grad snabdijeva proizvodnjom vode. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Nakon saopštenja JP Rad Lukavac kojim obavještavaju potrošače da se voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne koristi za piće zbog povećane količine mangana, te da su o novanastaloj situaciji obavijestili GIKIL, zatraživši poduzimanje potrebnih radnji, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

GIKIL nema ulogu proizvođača pitke vode i prema postojećem Ugovoru, JP Rad isporučujemo vodu, ali koja je namijenjena za sanitarne potrebe.  

Kada je riječ o prisutnosti određenh štetnih tvari, prema analizama labaratorije Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac mangan nije prisutan u vodi. Uzorci za analizu vode uzeti su 4.8.2017.godine na ulazu u GIKIL, a izvještaj o kvalitetu vode sačinili su iskusni inženjeri tehnologije iz Sektora kontrole i kvaliteta. Isti pokazatelji nalazili su se i u ranijem izvještaju koji je od naših stručnih lica sačinjen 31.7.2017.godine.   

Kako bi se dodatno uvjerili u ispravnost sanitarne vode koju isporučujemo građanima Lukavca, labaratorijske analize ponovljene su i tokom jučerašnjeg dana (8.8.2017.godine). Iz uzorka koji je uzet sa slavine fabrike Energana dodatno je potvrđeno potpuno odsustvo mangana u vodi, o čemu je sačinjen i detaljan izvještaj.

Odstupanje rezultata koji su dobiveni u Zavodu za javno zdravstvo TK moglo se dogoditi zbog različitih mjesta uzimanja uzoraka unutar gradske mreže i zastarjelosti cjevovoda gradske mreže, za čije održavanje nije zadužen GIKIL, nego JP Rad.

O navedenim rezultatima labaratorijskih analiza Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac obavijestila je „Rad“. Koristimo priliku da istaknemo da sve svoje raspoložive resurse stavljamo na raspolaganje kako bi se detektovao izvor novonastalog problema, u cilju zaštite zdravlja naših građana.

Komentari