Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije PU Lukavac, uz asistenciju inspektora protivpožarne zaštite MUP Tuzlanskog kantona, završili su uviđaj na požaru koji je u petak, 6. maja 2022. godine oko 10 sati iz za sada nepoznatih razloga izbio na farmi „Milo selo“ na Ozrenu u Gradu Lukavcu.

 

– Požar je, najvjerovatnije izazvan neispravnim elektro-instalacijama,  a prema prvim podacima u potpunosti je izgorjelo 6.000 komada bala sijena i neutvrđen broj koza i jaradi.

Vlasnici ove farme nisu se mogli izjasniti o visini štete koju je prouzrokovao požar, saopćeno saopćeno je iz Operaitvnog centra MUP TK-a.

U vatrenoj stihiji životno je bilo ugroženo oko 400 koza i jaradi.

– Zadesila nas je velika katastrofa, izgorjelo je nešto, u šta smo godinama ulagali velika sredstva, mjerena milionima maraka, rad i trud naših radnika, ali je najvažnije da niko od naših radnika, koji su pokušavali spasiti naše blago, nije ozlijeđen, niti je stradao. Mi smo ovdje proizvodili 15 vrsta kozijeg sira, jogurt, kozije mlijeko, surutku. Ovo je ekološka priča. Još ni danas ne znamo, koliko je koza i jaradi uginulo u požaru. Nadam se da će farma „Milo selo“ preživjeti ovu katastrofu, kako ovi vrijedni ljudi, od čega ih je 20 stalno zaposleno i stotinu povremeno angažiranih, neće ostati bez posla – kazao je Mevludin Čeliković, jedan od suvlasnika farme „Milo selo“.

 

Komentari