Učenici do 15 godina, srednjoškolci i studenti do 26 godina i nezaposlene osobe koje se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK od 1. januara 2018 godine neće plaćati markicu. Odluka je to Skupštine TK čiji poslanici nisu podržali povećanje cijene premije zdravstvenog te ona i u novoj godini ostaje 20 KM po osobi. Inicijativu je u skupštinsku proceduru uputio Klub vijećnika Saveza za bolju budućnost.

Povezan sadržaj: Nekoliko kategorija oslobođeno plaćanja “markice” zdravstvenog osiguranja

„Radi se o prijedlogu da se određene kategorije oslobode plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, popularnim markica na način da će markice i dalje ostati za većinu stanovništva. Negdje 163 hiljade osoba bi i dalje plaćale markice“, izjavio je Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba poslanika SBB.

Prijedlog Odluke Saveza za bolju budućnost podržao je i Klub poslanika Stranke demokratske akcije uz obrazloženje da se ova odluka podudara sa Federalnim propisima uvedenim još 2010. godine.

„Od 1.1.2018. godine, što je ustvari bio amandman SDA oslobađaju se plaćanja markica učenici do 15 godina, srednjoškolci i nezaposlene osobe, a od 1.1. 2019. godine predviđeno je da odlukom budu oslobođene sve ostale kategorije iz federalnog propisa“, objasnio je Mirza Omerdić, predsjednik Kluba poslanika SDA.

Odluku o oslobađanju određenih kategorija obaveze plaćanja premije zdravstvenog osiguranja nije podržao klub poslanika SDP –a. Kako tvrdi predjsednik Kluba SDP –a Dževad Hadžić sličnu inicijativu ovaj klub pokrenuo je još 2015. godine, koja je pored navdenih kategorija, uključivala i penzionere sa minimalnim primanjima.

„Nijednom do sada taj prijedlog nije dobio potrebnu podršku. Danas je SBB u početku izašao sa identičnim priejdlogom, a onda ga je tokom rasprave korigovao tako da je izostavio ovu grupu penzionera sa penzijom koja je manaja od minimalne. To za nas nije bilo prihvatljivo. Mislimo da je jedna od socijalno najosjetljivijih kategorija i dalje ostavljamo da plaćaju, što  za nas nije prihvatljivo“, tvrdi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP.

Od plaćanja participacije su oslobođena i osigurana lica koja boluju od sljedećih bolesti, i to samo za korištenje zdravstvene zaštite za tu bolest; malignih oboljenja, bubrežnih bolesti na dijalizi, oboljenja od tuberkoloze, HIV infekcije i drugih zaraznih bolesti, epilepsije, sistemskih autoimunih bolesti, hemofilije, inzuloovisnog dijabetesa, paraplegije i kvadriplegije, mišićne distrofije, multiple skleroze, cerebralne paralize i duševnih poremećaja.

Pored navedenog obezbijeđena je zdravstvena zaštita za djecu koja do danas nisu imali zdravstveno osiguranje (oko 42.djece) i žene – trudnice/porodilje koje takođe nemaju zdravstveno osiguranje (20 – 30 žena na nivou godine).

RTV Slon

Komentari