Foto: Glas Istine
Foto: Glas Istine

Elektroprivreda BiH i Javno preduzeće “Spreča” još nisu postigli sporazum o gradnji nove mini hidroelektrana na jezeru Modrac. Taj projekat direktor “Spreče” najavio je u maju prošle godine, rekavši da bi sve moglo biti okončano za dvije godine, ali od tada nije urađeno gotovo ništa.

– Projekat mini hidrocentrale smo usporili zbog tehničkih razloga, jer moramo raditi na promjeni određene dokumentacije. Razgovaramo s Elektroprivredom BiH o raspodjeli prihoda, tako da je i to dio tog sporazuma o izgradnji mini hidroelektarne “Modrac 2” – rekao je direktor Javnog preduzeća “Spreča” Suad Hasanović.

I dogovor o raspodjeli prihoda najavljivan je prošle godine, ali očito, još nije postignut.

Prema porojektu, mala hidroelektrana nosit će naziv “Modrac 2”, a njena lokacija planirana je u neposrednoj blizini brane na jezeru Modrac na teritoriji općine Lukavac.

– Mi kada smo krenuli u ovaj projekat počeli smo pripremati dokumentaciju, koja ima određen rok trajanja. Ako se ne krene s projektom na vrijeme, ta dokumentacije se mora obnoviti. Nisu nikakvi posebni problemi, ali možda je doprinijelo i to što je 2018. godina bila izborna – kaže Suad Hasanović.

Prva mini hidroelektrana na Modracu puštena je u pogon 1998. godine, a njena snaga varira od 257 do 1.998 kilovata (kW), ovisno o raspoloživom višku vode na profilu brane. Nova mini hiroelektrana, prema dozvoli koju je izdala Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH (FERK), trebala bi imati snagu 584 kW i predviđenu godišnju proizvodnju od jednog gigavata električne energije.

– Projekat je u fazi pripremanja dokumentacije. Nakon toga slijedi sporazum sa Elektroprivredom BiH, u kojem ćemo utanačiti raspodjelu prihoda i sve tehničke detalje, onda će po našim planivima Elektroprivreda započeti aktivnosti na gradnji, onako kako je to urađeno prilikom gradnje prve mini hidroelektarne – pojašanjava Hasanović.

U ovom momentu nezahvalno je govoriti o rokovima, ali Hasanović kaže da se nada da se nešto može uraditi do kraja godine.

– Ne zavisi samo od nas, nego i od Elektroprivrede BiH i ukupne situacije – zaključio je direktor JP “Spreča”.

Ugovorni odnos trebao bi podrazumijevati da “Spreča” ustupi prostor i resurse, a Elektroprivreda bi svojim sredstvima finansirala projekat, vrijedan oko dva miliona maraka kada se dogovore dva javna preduzeća.

Izvor: Faktor

Komentari