Saopćenjem za javnost obratila se Demokratska fronta Lukavac te isto prenosimo u cjelosti.

Odluka Općinskog štaba Civilne zaštite Lukavac kojom se zabranjuje dostava vode stanovništvu kamionima iz drugih općina je u najmanju ruku – skandalozna.

Skandalozna je i izjava sanitarnog inspektora koji je u svojim zapisnicima konstatovao da voda iz lokalnih općina nije prošla njegovu kontrolu, izostavljajući vatrogasnu cisternu iz Lukavca iz koje je isticala blatnjava i prljava voda. U vrijeme organizovanja pomoći za mještane Poljica, vrata Civilne zaštite u Lukavcu su bila zaključana, a rukovodioci nedostupni. Jedini od vladajućih struktura koji je bio prisutan na terenu je predsjednik pogođene mjesne zajednice i pojedini članovi Mjesnog odbora uz mnoge dobre ljude i volontere, među kojima su se nalazili i članovi stranke DF.

O razlozima pomaganja ljudima je besmisleno govoriti jer se radi o humanim razlozima sa kojim stranka i izbori nemaju nikakve veze. Među ljudima koji su se angažovali u dostavi vode mještanima našli su se i naši članovi koji su se obratili za pomoć ptof. Edinu Deliću, zajedničkom kandidatu za načelnika Općine Lukavac ispred stranaka  DF/SDP/SDU  jer, kako smo ranije naveli, Civilna zaštita Lukavac nije bila dostupna. Vjerujemo da će se svi složiti da nije bilo vremena ni potrebe čekati nekoliko dana da se sastane  štab Civilne zaštite pa da se možemo osloniti na njihovu pomoć u dostavi vode za preko 1000 stanovnika.

Zahvaljujemo se i načelnicima susjednih  općina Gračanica i Tuzla, što su nesebično odmah angažirali svoje resurse da pošalju pomoć stanovništvu.

Također, ističemo da u potpunosti podržavamo i stojimo iza svojih članova koji su nesebično pritekli u pomoć svojim komšijama i prijateljima.

Zahtijevamo da se odmah uradi izvještaj o uzroku zagađenja pitke vode  i mogućim  posljedicama, te da se na osnovu izvještaja pristupi sanaciji. Trošenje novaca za saniranje bez ovoga značit će samo prelivanje novca u firme bliske SDA i finansiranje kampanje.

Zahtijevamo da se odmah izvrši pregled svih vodovoda na općini Lukavac, te izvrši procjena moguće kontaminacije bilo kojeg od vodovoda na način na koji se to desilo u Poljicu.

Od općinskih struktura tražimo da izdaju upute onima koji upravljaju vodovodima, kao i da se odmah izvrši bakteriološka i hemijska analiza vode u svim vodovodima i da se javno objavi izvještaj o kvaliteti vode i upotrebljivosti iste za piće, uključujući i vodovod u Lukavcu.

Ovim povodom je i održana  press konferencija koju je vodila  je vodila Amra Haračić , ispred Opštinskog izbornog štaba DF-a Lukavac, a na konferenciji su govorili prof.dr. Edin Delić – zajednički kandidat za načelnika, te članovi DF-a iz mjesne zajednice Poljice – Elvis Delić i Merima Ejubović.

Demokratska fronta Lukavac

Komentari